Reaktor

Államfőjelöltek bemutatása I. – Hack Péter

 54929099_8e61f665ffac27403c91e5887900a82a_wm.jpg

Amint ismert, a hetekben kirobbant kegyelmi botrányt követően lemondott – többek között – Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. Mivel alkotmányos szabályok szerint az előző államfő megbízatásának megszűnésétől számított 30 napon belül új köztársasági elnököt kell választani, ezért most mindenki a jelöltekről beszél.

Noha valójában még nem jelöltek. Az Alaptörvény értelmében mindegyik országgyűlési képviselő javasolhat egy embert köztársasági elnöknek, ha az megfelel a személyi feltételeknek. A jelölés akkor lesz érvényes, ha a jelölést az országgyűlési képviselők egyötöde megerősíti írásbeli ajánlással. A köztársasági elnök a jelöltek közül az lesz, aki megkapja a képviselők kétharmadának az igenlő szavazatát.

Mivel a Fidesz-KDNP koalíciója birtokolja több, mint a mandátumok kétharmadát, ezért nagyon valószínű, hogy az ő jelöltjük lesz Magyarország új államfője.

Azonban Ungár Péter, az LMP társelnöke egy köztiszteletben álló jogászt, lelkészt és egyetemi tanárt, Dr. Hack Pétert szeretné köztársasági elnöknek.

Hack Péter 1959-ben született Budapesten, majd 1977-ben szerzett érettségit az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumban. Ezt követően az ELTE jogász szakán tanult tovább, ahol 1983-ban meg is szerezte diplomáját. A diploma megszerzését követően tudományos ügyintézőként és ösztöndíjasként tevékenykedett tovább a jogi karon, a büntető eljárásjogi tanszéken. 1989 után adjunktussá, 2012-ben docenssé, 2018-ban pedig egyetemi tanárrá nevezték ki. Jelenleg az ELTE jogi karán a Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási jogi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Szakterületei többek között a rendőrség, az igazságszolgáltatás működése és szervezete, az emberi jogok érvényesülése a büntetőeljárásban, valamint a korrupció elleni fellépés eszközei.

 img_4672-927x487.jpg

(forrás: https://pecs.hit.hu/dr-hack-peter-vilagossagban-jarjunk/)

Dr. Hack Péternek a közéleti tevékenysége is jelentős. Már 1988-ban a későbbi SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége) alapítója, valamint ugyanettől az évtől a Fidesz tagja is. Azonban utóbbiból összeférhetetlenség miatt kilépett. 1991 és 2001 között az SZDSZ párt ügyvivője, 1990 és 1994 között az SZDSZ-frakció helyettes vezetője, később annak frakcióvezető-helyettese is volt. 1990-től 2002-ig folyamatosan a magyar országgyűlés tagja, ahol a törvény-előkészítő és igazságügyi, valamint az alkotmány- és igazságügyi bizottságokban is aktívan tevékenykedett. 2002-ben kilépett az SZDSZ-ből, mely döntését azzal indokolta, hogy már nem tud egyetérteni pártja politikájával. Az utóbbi 22 évben nem pártpolitizált. 

2007-ben a Magyar Helsinki Bizottság alapító tagja volt, melynek célja az emberi jogok védelme. Ezen túl részt vett a Transparency International megalapításában, mely szervezet nemzetközi szinten próbálja leküzdeni a korrupciót.

1987 óta a Hit Gyülekezetének a tagja.

38433953_ee1a1cc3357aa86892d13617c57a6263_wm.jpg

(forrás: https://index.hu/belfold/2021/06/13/hack-peter-a-jogallam-arrol-szol-hogy-ne-utcai-harcokban-doljenek-el-a-politikai-vitak/)

A jelölésével kapcsolatban, az Indexnek adott hosszú interjújában kifejtette, hogy

,,(...) nem ellenzéki jelölt vagyok. Nem vagyok tagja egyik pártnak sem, nincs kapcsolatom az LMP-vel sem."

Kifejti, hogy -noha nem pártpolitizált – de politikai kérdésekben is sokszor megszólalt. Ekkor volt, hogy a kormányt kritizálta, de olyan is volt, amikor az ellenzéki pártokkal nem értett egyet. De, ,,A köztársasági elnöknek az alkotmányosság feletti őrködés, nem a politizálás a feladata.”.

Az interjúból az is kiderült, hogy Ungár Péter egyik érve szerint a jelenlegi megosztott, háborús helyzetben ,,szerepe lehet az elnöknek a megosztottság csökkentésében. Azzal, ha az elnök valamennyi politikai párttól nagyjából egyforma távolságra lenne, mediátorszerepet tudna betölteni a politikai erők között”.

sziszi03-927x487.jpg

(forrás: https://pecs.hit.hu/dr-hack-peter-meddig-normalis-az-allamhatalom/)

Érdekes, hogy Hack Péter egyik szempontja a jelölés elfogadásakor az volt, hogy rájöjjön, a magyar politika valóságában érvényesül-e az az alapelv, miszerint az alapvető jogokat mindenki minden megkülönböztetés nélkül (faj, szín, nem, vallás...) tudja gyakorolni. Hiszen a jelölttel szemben az egyetlen kritika a Hit Gyülekezetében végzett tevékenysége.

,,Komoly dicséretnek veszem, hogy az egyetlen kritika velem szemben a Hit Gyülekezetében végzett tevékenységem. Nincsenek üzleti ügyeim, nem voltam sehol felügyelőbizottsági vagy igazgatótanácsi tag, de még egy trafikom sincs. Semmilyen gazdasági érdekeltség nem köt egyik pártpolitikai oldalhoz sem.”

A kegyelmi üggyel kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta: „Az elnök száz kérelemből átlagosan egy vagy két ügyben ad kegyelmet. Annak jobban örülnék, ha az Alaptörvény módosítása azt mondaná ki, hogy kötelező legyen indokolni a kegyelmi döntéseket.”

 

(Borítókép forrása: https://index.hu/belfold/2024/02/19/hack-peter-interju-koztarsasagi-elnok-orszaggyules-parlament-fidesz-ellenzek-allamfo-alkotmany-lmp-alaptorveny/)

süti beállítások módosítása