Reaktor

Így kezdj bele a kódolásba!

pexels-lukas-574077.jpg

 

Ha érdekelt mindig az informatika, akkor mindenképp érdemes elkezdened legalább hobbi szinten kódolni. A kódolás a programozás része, önmagában karrier építésére hosszú távon nem elég, viszont kezdő lépésként szuper, mert gyakorlati tevékenység és hamar látványos eredményt érhetsz el vele, így a sikerélmény adhat plusz motivációt a későbbiekben.

A kódoláshoz elengedhetetlen egy kellő teljesítményt produkálni képes számtógép, de az elején nem kell high-end eszköz, így sokaknak ez a lépés már meg is van. A három nagy operációs rendszer egyaránt alkalmas kódolásra, persze vannak előnyeik és hátrányaik, de kezdéshez érdemes azt használni, amit megszoktunk. Habár van olyan programozási nyelv, ami még nem elérhető Windowsra, az elterjedtebb nyelvek elérhetők Windowson, Macen és Linuxon is.

Ahány írás, annyi tipp, hogy milyen nyelvet érdemes tanulni először. Az igaz, hogy van aminek egyszerűbb a szintaktikája, de a főszabály az, hogy az érdeklődési körünknek megfelelő nyelvet javasolt tanulni. Például ha valaki iOS alkalmazást szeretne fejleszteni, akkor a Swift nyelv szükséges. Természetesen a tudásunkat is figyelembe kell venni, az új nyelvnek tekinthető Mojo nem ideális választás kezdőknek.

Szempont az is, hogy mihez találunk olyan tananyagot, kurzust, ami számunkra megfelelő. A legtöbb tech óriásnak vannak kezdőknek szánt oktatófelületei, de az Udemyn is elérhető rengeteg tudásanyag. Ha eljutottunk idáig és valamelyiket elkezdtük, akkor már is megspóroltunk rengeteg pénzt, mert ezek lényegében ingyenes vagy nagyon olcsó bootcampek. Az tény, hogy nincs mentor, de ez is áthidalható, főleg ha rendelkezünk angol tudással, de az angol nyelv legalább középszintű ismerete nélkül egyébként is nehéz fejlődni IT területen. Ha nem tudsz angolul, akkor az az első lépés. A mentorálás pótlására visszatérve, van magyar Reddit fórum, ahol segítőkész közösségtől tudsz tanácsot kérni, és rengeteg nemzetközi subreddit is van, számos programozási nyelv specifikus is. Ezen túl is van megoldás, kiválóan hasznosíthatók a generatív AI-ok, például a Gemini és a Bingbe épített ChatGPT is.

pexels-rahul-pandit-1933900.jpg

Ha az alapokat elsajátítottad, akkor fontos a kreativitás, hogy egy teljesíthető, de izgalmas célt kijelölj. Magadtól projekteken keresztül tudsz igazán előre haladni, mert ilyenkor saját magadnak kell megoldanod problémákat. A kódolás persze nem csak a szintaktika ismeretéből és a logikus gondolkodásból áll. Fontos kitapasztalni a nyelvnek megfelelő fejlesztői környezetet is, vagy például a GitHub kezelését is meg kell tanulni.

Ha izgalmasnak is találod a kódolást, akkor is sok kitartást és időt követel, de megéri. Ha úgy érzed jól haladsz vele és szeretnél többet foglalkozni vele, akkor viszont érdemes beiratkozni informatikához kötődő egyetemi szakra, mert ott fogod a programozáshoz szükséges szemléletet, absztrakt látásmódot megtanulni, amit a későbbiekben alkalmazni tudsz. Tehát egész sokáig el lehet jutni, ha magunktól otthon tanulunk, de ha igazán érdekel a kódolás és karriert is szeretnél építeni erre, akkor a kódolás nem elég, hanem programoznod kell tudni, ehhez pedig az egyetem elengedhetetlen.

süti beállítások módosítása