Reaktor

Téli spórolós desszertek Németországból

black-forest-cherry-in-a-glass-with-chocolate-cream-and-mascarpone-1024x683.jpg

Cikksorozatom előző részében könnyen elkészíthető, pénztárcabarát német recepteket hoztam a hideg őszi napokra, viszont most az édesszájúakra is gondoltam, ezért ma a kedvenc tradicionális desszertjeim egyszerűsített verzióival készültem. Ezek alapja egy-egy klasszikus édesség, melyekkel valószínűleg már mindenki találkozott valamilyen formában, viszont most megmutatom, hogyan lehet ezeket olcsón, de mégis nagyon finoman elkészíteni.

 

Fekete Erdő Torta - pohárban

Talán az egyik legnépszerűbb német eredetű finomság a Fekete Erdő torta, ami bár nagyon finom, de az elkészítése hosszadalmas és sok gyakorlást igényel. A pohárdesszert verzió nem csak gyors és egyszerű, de olcsóbb is és az ízélmény sem marad el az eredetitől. A receptet három részre lehet bontani, ugyanis a desszert egy kakaós piskótából, egy tejszínes krémből és egy cseresznyés (vagy meggyes) rétegből áll össze.

Piskóta

A piskóta részt helyettesíthetjük egy egyszerű brownie recepttel, ami szerintem csak még finomabbá teszi az egészet.

A brownie hozzávalói a következőek:

4 ek cukor

4 ek liszt

2,5 ek kakaópor

1 db tojás

3 ek tej

3 ek napraforgó olaj

Ha kimértünk minden hozzávalót, akkor egyszerűen csak összekeverjük az egészet egy tálban, majd egy kisebb kivajazott/olajozott tepsiben, vagy sütőformában 180 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Mivel pohárdesszertről van szó, ezért itt egy kis adaghoz elegendő mennyiséghez adtam meg a hozzávalókat, de ha szeretnénk egyszerű brownie-ként is fogyasztani, akkor felszorozva nagyobb mennyiséggel is ugyanilyen egyszerű az elkészítés.

german-black-forest-cake-in-a-glass-ingredients-1-of-1.jpg

Tejszínes krém és a meggy

A krémhez nincs másra szükség, mint egy kis doboz habtejszínre és egy kevés cukorra, amit robotgéppel, vagy ha türelmesek vagyunk, akár habverővel is felverhetünk.

Cseresznyeszezonban friss cseresznyét is használhatunk, de őszi vagy téli napokon a meggykompót is tökéletes. Egy lábasban felforraljuk a magozott meggybefőttet a levével együtt egy kis cukor hozzáadásával, és addig kevergetjük a tűzhelyen, amíg szirupossá nem válik az alap.

Ha mindhárom alkotóelemmel elkészültünk, akkor már csak egy pohárra lesz szükségünk, amibe egymás után belepakoljuk a rétegeket. Alulra mehet egy kis krém, majd a meggyes szirup és a meggy, majd egy kis darab brownie. Nem kell tökéletesnek lennie az arányoknak, vagy a sütemény alakjának, akár morzsolva is hozzáadhatjuk – ízlés szerint. Ha megtelt a pohár, akkor kész is vagyunk: már csak egy kiskanálra és jó étvágyra lesz szükségünk!

Rote Grütze

A második finomság az még az előzőnél is egyszerűbb, ha ez egyáltalán lehetséges. Szintén egy pohárdesszertről beszélünk, de ez az eredeti verzióban is sütés nélkül készül. Előkészülettel és elkészítéssel együtt is mindössze 10 perc alatt kész ez az erdei gyümölcsös finomság, vágjunk bele!

 

Hozzávalók:

500 g fagyasztott bogyós gyümölcs mix (eper, málna, szeder, stb.)

250 ml bogyós gyümölcslé (bármilyen márka, vagy gyümölcs)

1 doboz tejszín

45 g kukoricakeményítő

280cd1f0-083c-4c22-b848-7989bc773146.jpg 

Elkészítés:

Egy lábasban kezdjük el forralni a fagyasztott gyümölcsöt és a cukrot. Mindenképp figyeljünk rá oda nagyon, nehogy leégjen a cukor. Közben egy kis tálban keverjük össze a keményítőt és a gyümölcslevet, amíg csomómentes nem lesz, és adjuk hozzá a gyümölcshöz. Kb. 2-3 perc alatt össze is fog állni a gyümölcsös krém, amit aztán poharakba adagolhatunk. Erre mehet a hideg tejszín akár hab, akár krém formájában. Ezzel el is készült a finomság, amit nehéz elképzelni, ha még sosem kóstoltuk, de valóban függőséget tud okozni. Tökéletes vendégváró, főleg, ha elfelejtettük, hogy jönnek a vendégek és hirtelen kell összedobni valamit: pár perc alatt, minimális összegből vendégül láthatunk akár egy nagyobb társaságot is!

 

 

süti beállítások módosítása