Reaktor

Különleges koktél receptek nyárra – egy kis csavarral

 kcsal3h_cocktails_625x300_23_december_22.jpg

Balaton part, kerti parti, vagy egy nyugis szombat délután a barátokkal? Bármelyikre is essen a választásunk, egy hűsítő koktél – akár alkoholos, akár alkoholmentes – mindig fel tudja dobni a hangulatot. De ha már koktél... miért ne próbálnánk ki valami különlegeset és izgalmasat? Cikkemben három nem mindennapi íz-kombinációval készültem, ami tökéletes társ lehet, ha a társaság már unja a vodka-narancsot...

Jalapeño Margarita

 

jalapeno-margarita.jpg

A Margarita az egyik klasszikus alap koktél, amelyet általában tequilából, Triple Sec-ből és lime-léből készítenek. A Jalapeño verzió azonban egy igazán bátor és „váratlan” mix, amely pikáns és csípős ízével garantáltan lenyűgözi majd a vendégeket. (Akik nem kedvelik a csípőset, azok messziről kerüljék el ezt a receptet!)

Hozzávalók:

  • 2 rész tequila
  • 1 rész Triple Sec
  • 1/2 friss lime leve
  • 1/2 jalapeño paprika
  • 1/2 rész méz vagy agave szirup
  • Jég
  • Lime szeletek

Összeállítás:

  1. Vágjuk fel a jalapeñot paprikát vékony karikákra, majd töltsük egy shakerbe a tequilát, a Triple Sec-et, a fél lime levét, a jalapeño szeleteket és a mézet (vagy agave szirupot).
  2. Rázzuk össze jól, majd szűrjük át egy jéggel teli pohárba. Ez a lépés nagyon fontos, hiszen bár sokan szeretik a csípős paprikát akár nasiként is, ital formájában nem kellemes, ha a jalapeño karikákat kell kerülgetni minden kortynál.
  3. Utolsó lépésként díszíthetjük a koktélt lime szeletekkel, esetleg egy kisebb paprikával az igazán bátraknak. (Ha a tradicionális margarita koktél jellegzetes küllemét is szeretnénk elnyerni, akkor akár só-karimával is dekorálhatjuk a poharat.)

 

Rozmaringos grapefruit gin-tonik

 

rosemary-greyhound.jpg

Ha már a klasszikusoknál tartunk, akkor a Gin-tonikhoz is van egy igazán jó íz-variációm, ami elsőre talán furcsának tűnhet, de ital formájában valahogy mégis tökéletes harmóniát képez. Az alap koktélt persze bármilyen gyümölccsel fel lehet „turbózni”, de számomra a legfinomabb az mindig a zöldfűszerrel ízesített verzió, mediterrán tonikkal, és egy pici citrus hozzáadásával.

Hozzávalók:

  • 2 rész gin
  • 1 rész tonik (különlegesen finom a „botanical” vagy mediterrán ízesítésű tonikokkal)
  • 1/2 grapefruit leve
  • 1 szál rozmaring
  • Jég

Összeállítás:

  1. Töltsük egy nagyobb pohárba a kimért gin-t és a tonikot, majd adjunk hozzá fél grapefruit levét és egy friss szál rozmaringot.
  2. Dobjunk hozzá néhány jégkockát, és keverjük össze. Kezdő mixereknek érdemes lehet megjegyezni, hogy bár jól hangzik – és igazán finom - egy összerázott koktél, szénsavas alapú italokat csak keverve szolgálunk fel. (Hiszen a szénsav plusz az alapos rázás nem a legjobb kombináció )
  3. Díszítésként egy szelet grapefruit vagy egy szál rozmaring tökéletes választás lehet!

 

Fűszeres rumos ananász koktél

 

pineapple-orange-coconut-rum-1600x1060.jpg

Az ananász és a rum tökéletes párosítás, – elég ha csak a nyár kedvencéből, a Pina Colada koktélból indulunk ki - de mi lenne ha megbolondítanánk ezt egy csepp fűszeres ízzel is?

Hozzávalók:

  • 2 rész rum
  • 1 rész friss ananászlé
  • 1/2 rész fűszeres szirup (pl. fahéj, szegfűszeg, gyömbér)
  • Lime szeletek
  • Jég

Összeállítás:

  1. Töltsük egy shakerbe a rumot, az ananászlét és a szirupot. Ha nincs szirupunk, akkor néhány darab szegfűszeg vagy egy szelet gyömbér is szuper helyettesítő lehet.
  2. Rázzuk össze az így kapott mixet, majd szűrjük át egy jéggel teli pohárba. Ha igazán hűsítő koktélt szeretnénk, akkor akár egy darab jeget is tehetünk a shakerbe.
  3. Végezetül, díszítsük egy szelet lime-al!

 

Ez csak néhány példa volt a sokféle kreatív és izgalmas nyári koktél recept közül, amelyek fel tudnak dobni minden nyári estét. Koktélos cikksorozatom következő részében egy kicsit édesebb irányba terelem majd a házi mixereket. Kísérletezzünk bátran a kedvenc ízeinkkel, és élvezzük az otthon készített, finom és frissítő italokat a nyári melegben!

süti beállítások módosítása