Reaktor

Bűn Amerikában katolikusnak lenni?

5acc611e5911f.jpg

Az FBI gyanús körülmények között rohant le otthonában és tartóztatott le egy abortuszellenes, katolikus családapát. Hova vezethet ez az egy cselekmény?

Kit tartóztattak le?

Mark Houck az, aki elindíthatja a lavinát az USA-ban a katolikusok és az abortuszellenesek között.

Mark a The King’s Men nevű vallásos szervezet alapítója, mely célja, hogy egy erényes életet éljenek és távol tartsák magukat a pornográfiától. Mark ezen kívül egy hétgyermekes családapa, aki igyekszik vallásának megfelelően élni. 

Mi történt?

Az egész történet egy kisség hollywoodi. Mark Houck a 12 éves fiával imádkozott Philadelphia-ban egy épület előtt, mely a tervezett gyermekvállalással foglalkozó szervezet székhelye. Ezen alkalmakkor gyakran előfordul, hogy az abortuszpártiak körbeveszik őket és trágár megjegyzéseket kiabálnak feléjük. Az eset kiindulópontja is ez volt, azonban az abortuszpártiak fenyegetően közel mentek a fiához. Mark többször figyelmeztette őket, hogy hagyják őket békén, végül ellökte az egyik embert, aki túl közel ment a fiához.

Ennek természetesen feljelentés lett a vége, Mark alperesként állt a bíróság elé.

A történet azonban csak most kezd érdekes lenni. Az Igazságügyi Minisztérium minden előzmény nélkül beleavatkozott az ügybe és Markot a FACE Act megsértésével vádolta. A FACE Act lényege, hogy szövetségi bűncselekménnyé kiáltja ki, ha valaki erőszakot vagy fenyegetést alkalmazva meggátolja, hogy bárki belépjen olyan egészségügyi intézménybe, mely reprodukciós eljárásokkal foglalkozik. Tehát ezekkel a vádakkal Mark akár 10 év börtönre is számíthat.

Noha a minisztérium arra nem válaszolt, hogy a fiával való ima miként értelmezhető erőszakként vagy fenyegetésként.

Most pedig gondoljunk bele őszintén: ki ne lökött volna arrébb valakit, aki a saját gyerekét fenyegeti?

Az is elkeserítő, hogy a szövetségi erők erőszakkal törtek be Mark otthonába és ott tartóztatták le.

 houck_family_feature_image_c0-0-857-500_s1200x700.pngMark Houck családja körében (forrás: washingtontimes.com)

Milyen üzenetet közvetít ez az eset?

Vajon ez értelmezhető akként, hogy az amerikai kormány szervezetten építi le a katolikus hitet és az abortuszellenességet? Az amerikai katolikusok válasza egyértelműen igen. És szerintük nem ez volt az első lépés.

A ,,liberális mainstream” elterjedésével a nagy családok, a papok, a szexualitás klasszikus értelmezése folyamatos támadás tárgyaivá váltak. Akik nem hajlandóak az új trendeket követni, azokat valamilyen formában ellehetetlenítik az életük valamely területén.

Hollywood és az amerikai média nagy része is egyértelműen elítéli a konzervatív értékeket.

Két vélemény alakult ki Amerikában arra, hogy mi volt a célja Mark Houck értelmetlen meghurcolásának. Az első az, hogy egy ilyen letartóztatás egyértelmű üzenetet közvetít a közösség többi tagjának. A másik cél az lehetett, hogy a kormány kideríti, mekkora a társadalmi ellenállás egy ilyen esetben. Ha pedig úgy vélik, hogy az ellenállás csekély, akkor mi következhet ezután? 

Mit tehet az amerikai ember ha nem bízhat a választott kormányban? Ha azok, akiknek védeniük kellene őt, ellene fordulnak? Ha rejtegetni kell az értékeket, amikben hisz? Mivé válik ebben az esetben a –mindenki kultúráját és véleményét elfogadó, nagy és csodás – Amerika?

(Borítókép forrása: trt.net.tr)

süti beállítások módosítása