Reaktor

Virtuális bankkártyák 1. rész: Hogyan fizess okostelefonnal?

Napjainkban már egyre többen használnak okoseszközös fizetési módokat és egyre nagyobb tranzakciós forgalmat bonyolítanak le okostelefonnal és okosórával. Két részes cikksorozatunkban először az okostelefonokon történő fizetési lehetőségeket mutatjuk be.

Hogyan is valósítható meg mindez a gyakorlatban?

A válasz: NFC. Sokan hallottak már róla, rengetegen azonban nem tudják, hogy mire való, emiatt nem is használják. Holott egy olyan kommunikációs technológiáról van szó, amely nemcsak egyszerű, hanem biztonságos és gyors lehetőségeket kínál.

Az NFC (Near-Field Communication) egyszerű érintkezésmentes információ-megosztást biztosít olyan eszközök között, amelyek támogatják ezt a digitális funkciót.

A legtöbbször fizetésre használják, de nemcsak erre jó, ugyanis használható azonosításra és adatok megosztására is.

A jóval ismertebb Bluetooth-hoz képest azonban megbízhatóbb és az adatbiztonság tekintetében magasabb szintet képvisel, nem hiába ezen keresztül oldották meg a fizetés lehetőségét. Hatótávolsága egyébként csak 4 centiméter, ezen belül teszi lehetővé az eszközök közötti kapcsolatot. Mivel kis távolságról van szó, így az NFC normál esetben semmiféle azonosítást nem igényel a felhasználóktól.

A kapcsolódás szempontjából az is fontos, hogy Bluetooth számára gyakran másodpercek kellenek a közös kommunikációs csatorna létrehozásához, addig az NFC számára a másodperc töredéke is elég.

Magyarországon már lassan egy évtizede jelen van az NFC alapú fizetés lehetőség,

manapság pedig így egyre többen használják, mert nagyon egyszerű és nagyon biztonságos módja a számla kiegyenlítésének.

Miért jó az NFC és hogyan működik?

Nagyon sok szempontból előnyös az NFC-technológia, de főleg amiatt, hogy elkerülhető vele a pénztárca használat (készpénz és bankkártya), így kényelmesen tudunk vele fizetni akár boltban, étteremben, szórakozóhelyen vagy fesztiválon. Elegendő csak a telefonunkat odaérinteni a terminálhoz, és már le is vonták az egyenlegünkről a pénzt.

Az okostelefonos, NFC alapú fizetéshez Google Pay vagy Apple Pay használatára lesz szükségünk, melyet a telefonunkon tudunk létrehozni.

Ezt kell összekapcsolnunk egy valóban létező bankkártyával vagy hitelkártyával, így a tranzakciókor a virtuális számla rögtön továbbítja a fizetési kötelezettséget a bank felé és így a költségek azonnal rendezésre kerülnek.

Amennyiben valahol ezzel a lehetőséggel fizetünk, megnyugodhatunk, mert senki sem férhet hozzá a banki információkhoz.

De mi történik akkor, ha elveszítjük vagy ellopják a telefonunkat?

Amennyiben ilyen eset történne velünk, akkor sem kell kétségbe esnünk, ugyanis beállíthatjuk, hogy az NFC-vel mekkora összegig nem kell azonosítani magunkat, így például 5 vagy 10 ezer forint alatt csak odatesszük telefonunkat a terminálhoz, és megtörténik a fizetés, de a meghatározott összeg felett erre csak azonosítással van lehetőség.

Google Pay és Apple Pay

A Google Pay (rövidítve Gpay) egy androidos fizetési rendszer, más néven elektronikus pénztárca, amelynek segítségével virtuálisan elmenthetjük a bankkártyáinkat vagy más fizetési adatainkat, majd azt követően az adatok ismételt megadása nélkül fizethetünk az interneten minden olyan webhelyen, ahol a Google Pay-t elfogadják.

Természetesen a Google saját, díjköteles szolgáltatásait is ki lehet fizetni ennek a segítségével. Emellett lehet használni mobilalkalmazásokban történő közvetlen fizetésre is, például ha egy applikáció bizonyos funkciók eléréséhez egyszeri vagy rendszeres előfizetést kér.

Ezenkívül egyre több bankkártyával lehet már fizetni olyan helyeken, ahol korábban csak plasztik bankkártyával vagy készpénzzel lehetett. Azonban ki kell emelni, hogy nem az elfogadóhelyek számítanak, hanem a csatlakozó bankok.

Az elfogadóhelyek ugyanis pontosan ugyanazok, ahol a normál bankkártyával lehet fizetni. Itt a lényeg, hogy a bank, amely kibocsátotta a bankkártyát, fel van-e készülve a Google Pay-re.

A korábban elindult Apple Pay esetében is pontosan ugyanígy működik a rendszer.  A legtöbb bankkártya alkalmas az Apple Pay-jel való összekötésre az iPhone 6-os szériától kezdődően.

Fontos azonban tudni, hogy nem lehet bármilyen bankkártyát regisztrálni az Apple Pay-be, csak azt, amelyet a bank enged regisztrálni. Az is előfordulhat, hogy ugyanattól a banktól például az összes lakossági kártyát lehet regisztrálni, de az üzletit meg nem. Olyannal találkozhatunk, hogy a bolti érintéses mobilfizetésre nem tudunk regisztrálni, csak az internetes fizetésre.

Mely magyarországi bankok támogatják az NFC alapú fizetést?

Citibank – Google Pay

Erste Bank – Erste MobilePay

Gránit Bank – Gránit Pay

MKB Bank – MKB Pay

OTP Bank – Simple Pay

UniCredit bank – Google Play

süti beállítások módosítása