Reaktor

Így hatottak a szigorítások és a harmadik hullám az ingatlanpiacra

Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy a koronavírus önmagában nem hatott jól az ingatlanpiacra. Az egyetemek bezártak, így az egyetemisták hazakényszerültek, már otthoni környezetben hallgatják az órákat, otthon kényelmében vizsgáznak. Ráadásul nem rég újabb korlátozásokat vezettek be, melyeket egy héttel meghosszabbítottak. Mindez összefüggésben van az ingatlanpiac visszaesésével, azonban nem biztos, hogy annyira lehangoló a helyzet!

 screen_shot_2021-03-25_at_10_51_52.png

Átmeneti csökkenés

Na, de lássuk a számokat!

  • a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások után közvetlenül 20-25 százalékkal visszaesett az eladó és kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma heti összevetésben, de vasárnapra visszakapaszkodott a megszokott szintre
  • a lakásépítési kedv kimagasló volt az év elején: januárban 1011 lakóépület kapott építési engedélyt, ami éves szinten pedig 38 százalékos növekedésnek felel meg. Januárra vetítve pedig az elmúlt öt év legmagasabb értéke.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte:

“A szigorítások bejelentése után óráról-órára csökkent az érdeklődés az eladó és kiadó lakások iránt. Heti összevetésben 20-25 százalékos volt a visszaesés csütörtökön és pénteken. Vasárnap azonban már kezdett visszaállni a kereslet a március elején megszokott szintre.”

 

Mindebből az tűnik ki, hogy a visszaesés csak átmeneti jellegű, a hirtelen változások eredménye volt, azonban kis idővel kezd minden visszaállni az rendes kerékvágásba. Bár az eladó lakások iránt érdeklődők száma visszaesett a járványintézkedések szigorításáról szóló múlt csütörtöki és pénteki bejelentések után, de utána rövidesen javulás következett - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely szerint lendületben maradhat a lakáspiac a jó évkezdés után.

 

A számok azt mutatják, hogy hosszú távon nem kell negatív visszaesésre számítanunk, harmadik hullám nem befolyásolja érdemben a lakáspiacot idén.

“Ez elsősorban az állami lakásprogram idei évtől elérhető új elemeinek, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, a lakásfelújítási program elindításának, a csokos lakások illetékmentességének köszönhető. A tavaly tavaszi korlátozások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az extra támogatások nélkül a harmadik hullám jelentősebben is visszavethetné a lakáspiacot.” - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.

 

Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy a szakértő szerint a márciusi ingatlan adásvételek száma csökkenést fog a hónap végén kimutatni februárhoz képest, de mindez a korlátozások bevezetésének köszönhető. Balogh László hozzátette:

“Mivel az előzetes adatok alapján a vevők is óvatosabbak lettek az ingatlanpiacon, ezért konkrétabb előrejelzést a harmadik hullám hatásairól a következő hetek tendenciái alapján lehet mondani.”

 

Csúcson a lakásépítési kedv

Az idei évet egyébként lendületesen kezdte a lakáspiac, ütemesen növekszik az adásvételek száma a használt lakások piacán. Emellett a lakásépítési kedv is megugrott.

Az ingatlan.com szakértője a hivatalos KSH-adatokat idézve azt mondta: januárban 1011 lakóépületre adtak ki építési engedélyt a hatóságok. Ez tavaly januárhoz képest erőteljes, 38 százalékos emelkedést. A növekedés elsősorban a családi házakra kiadott 805 darab engedélynek köszönhető, ami az elmúlt öt év legmagasabb januári értéke.

 

Az ingatlan.com-ról

Az ingatlan.com Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja. Küldetése a teljes körű, hatékony és etikus ingatlanpiac megteremtése. Évente több mint 100 ezer magánszemély és több mint 8500 ingatlanközvetítő hirdet az ingatlan.com-on. A weboldal havonta több mint 3 millió látogatóval rendelkezik, és itt található a legtöbb ingatlanhirdetés. Az ingatlan.com 1998-ban indult, és azóta a szektor független és hiteles szereplője: ingatlanhirdetésen kívül más tevékenységet nem végez, és egyéb ingatlanpiaci érdekeltséggel nem rendelkezik. A weboldalt üzemeltető ingatlan.com Zrt. 100%-os magyar tulajdonban áll. A cégcsoporthoz tartoznak a kereskedelmi ingatlanpiac vezető hirdetési portáljai: az iroda.hu, a retail.hu és a raktar.hu, valamint a money.hu is, ahol számos bank kínálatát lehet összehasonlítani egy helyen. További információ: info.ingatlan.com

süti beállítások módosítása