Reaktor

Jót tenni jó, avagy mit tegyünk, ha plüssnyusziba botlunk?

150123406_1542883419238903_6426669526842802944_o.jpg

Ön is találkozott jártában-keltében egy-egy árva plüssjátékkal az utcán? Nyomába eredtünk a kis kóbor jószágoknak, és egészen meglepő dolgot találtunk. A kihelyező Fúzió Közösség tagjait kérdeztük meg, mi is az apropója a játéknak.

Az SMA típusú betegséggel bátran küzdő Zsombor történetét egy ország ismerte meg, a plüssállatok nyakában lógó cetlik láttán azonban fő kédés, ami bennem megjelent: hogyan kapcsolódnak fiatal diákok a kisfiú életéhez?

Amikor először találkoztam Zsombi történetével, rögtön tudtam, hogy kötelességem, kötelességünk valamilyen formában segíteni neki. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy olyan közösség vezetője lehetek, amely többször bebizonyította már, hogy a bajban - legyen az akár szervezeten belüli vagy azon kívüli probléma - mindig összefog. Így történt ez most is. Egy rendkívül kreatív kezdeményezés részesei lehetünk, amely egyrészt alkalmas arra, hogy kizökkentse az embereket a mindennapok forgatagából - hisz valljuk be, nem gyakran látni az utcákon felnőtt embereket plüssökkel a kezükben -, másrészt pedig megvan az az egyedisége, amely képessé teszi az embert arra, hogy észlelje az élet valódi problémáit. Örömmel láttuk a Zsombi megsegítésére létrehozott közösségi médiás felületeken, hogy néhány általunk kihelyezett plüss már meg is találta új gazdáját, azonban a küldetésünk itt még nem ér véget. Megfogadtuk, hogy amíg a kitűzött célt; a gyógyuláshoz szükséges gyógyszert el nem érjük, addig kitartóan folytatjuk a munkát és ugyanerre bíztatunk másokat is, hisz nincs és nem is lehet szentebb „megbízatás” annál, mint egy gyermek életének a megmentése!

-nyilatkozta a Közösség elnöke, Tordai Máté.

De mi is pontosan az akció menete? Lajkó Fanni elnökségi tag beszámolója szerint

a Fúzió Hallgatói Közösségben a szakmai és közösségépítő tevékenységek szervezésén túl a jótékonykodásra is odafigyelünk, hiszen országszerte több városban is jelen vagyunk, így ezt az együttes erőt kihasználva sok energiát fordítunk mások megsegítésére. Az egyik ilyen projektünket, ami jelenleg is zajlik, egy SMA1 betegségben szenvedő kisfiú, Burinda Zsombi érdekében kezdtük el szervezni, hiszen a gyógyulásához vezető gyógyszer ára több száz millió forint. Segítésére létrejött egy olyan csoport, akik plüssállatok terjesztésével szeretnék felhívni a figyelmet az adománygyűjtésre, ehhez az akcióhoz csatlakoztunk mi, Fúziósok is. A plüssterjesztés lényege, hogy egy borítékot helyezünk a játékokra, amiben Zsombi bankszámlaszáma található és arra kérjük a megtalálót, hogy utaljon neki 700 forintot, ezzel is segítve őt a gyógyulásához vezető úton. Több, mint 500 plüssállatot gyűjtöttünk össze pár hét leforgása alatt, érkeztek mackók Budapestről, Szegedről, Pécsről, Miskolcról és az ország több kisebb városából is. Tagjainkkal február elején kezdtük meg a kisállatok kihelyezését, először Budapesten.

Fanni, hozzátette: aki a napokban játéknyuszikkal találkozik a Szabadság téren vagy az Astorián, csak buzdítani tudja: vigye haza és támogassa Zsombit!

150456313_1542874702573108_3302917279931661265_o.jpg

Honnan jöhetett a budapesti egyetemistáknak a félévkezdés kellős közepén az ötlet? Erre a kérdésre Szűcs Gábor válaszolt nekünk:

A Fúzió fiatalokat segítő és fiatalokért létrejött közösség. Egy kisgyermek történetére talán emiatt is fogékonyak voltunk, így egyértelmű volt, hogy ebbe az akcióba energiát kell fektetnünk. Ámbár nem tudnám megmondani, ki látta meg a csapatból először a hirdetést... Talán nem is fontos annyira. Nem titok: sok idő volt minden kis állatot felcímkézni és kiosztani, de az ilyen munkának rendkívüli közösségformáló ereje van. Munka közben beszélgettünk, nevettünk, miközben végig éreztük a felelősséget Zsombi felé.

 

süti beállítások módosítása