Reaktor

USA 2020 (ÉLŐ) - Frissül!


biden-trump-ap-gty-er-190429_hpmain_16x9_1600.jpg

A világ szeme az Egyesült Államokon, mi pedig percről percre megosztjuk veletek a legfontosabb történéseteket. Érdemes velünk maradni, cikkünk folyamatosan frissül!

18:55 - (november 17.) Mivel teljes a káosz és a tanácstalanság, rajongói leveleket közlünk:

balfaszok.png

15:03 - Chicagóban ünnepelnek! A Twitter törli a videót.

8:01 - A külügyminiszter mindenkit nyugalomra int: zökkenőmentes lesz az átmenet Trump első és második ciklusa között.

7:07 - Messze van még december

6:43 - A szenátusi verseny állása (újraszámolások előtt)

6:41 - Kellemes szerda reggelt! Egy hete tart a választás.

qjkcedg.jpg

19:00 - Ha valaki követte a Trump-korszak amerikai belpolitikáját, akkor tudja, hogy fölösleges Bill Kristolra figyelni, hát még ha David Frumot idéz.

Ez most kivétel: "Ha a konzervatívok úgy érzik, hogy nem tudnak demokratikus úton nyerni, nem a konzervativizmust hagyják ott, hanem a demokráciát."

18:31 - Anon

Sitting in a small town restaurant in the middle of Kansas, overheard the only two other patrons:
"He's holding rallies in the contested states. How's that for conceding? God I love that man."

18:21 - Segítsetek a kollégistákon!

ttfiom6o.jpeg

13:31 - This is how Bernie could still win: Vermont publikálta a beírt - protest - szavazatokat.

Bernie Sanders: 619

Vermin Supreme (egyszemélyes kutyapárt): 8

Eisenhower: 4 (valószínűleg halott szavazók)

Hillary Clinton: 3

12:10 -

6ng87z6.png

10:54 - A michigani keresetet is benyújtották, egy olyan ügyvédi iroda, amelyik már képviselte Trumpot a híres Trump v. Hawaii ügyben, amikor másfél év küzdelem után a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az elnöknek joga van rendelettel korlátozni az USA-ba való beutazást.

10:47 - Pennsylvaniára is ledobták a bombát: többek között 680 ezer olyan levélszavazatot feltételeznek, amit Republikánus megfigyelők nélkül számoltak a Demokrata fellegvárakban.

10:41 - Gerogiai Republikánus pártelnök: November 3-án, 22:30-kor kitessékelték a megfigyelőinket azzal, hogy a szavazatszámlálást szüneteltetik. Majd hajnali 1-ig számoltak tovább.

09:05 - Lemondott az igazságügyi minisztérium (eh) választási bűncselekményekkel kapcsolatos osztályának (eh) az igazgatója. Értjük? El tudjuk helyezni a pozícióját fejben? Mindeddig Wikipedia szócikke sem volt. Ekkora nagy mocsár DC.

A lényeg: a fickó az Obama-korszak maradványa, és az önéletrajza alapján nem biztos, hogy a legjobb választás volt a feladatra, de az intézményfoglalás már csak ilyen: 4 évnyi Trump Fasizmus sem mozdította el.

Most hirtelen túl sok lett neki. Viszlát!

08:46 - Pár napja írtuk, hogy a Fox News, aminek a vezetése mostanra olyan emberekből áll, akik undorodnak a saját nézőiktől, brutálisan lerombolta a saját hitelességét a választások alatt (példának okáért: elsőként adták meg Bidennek Arizónát. A CNN máig nem adta egyik jelöltnek sem).

A kérdés az volt, hogy Tucker Carlson mit választ, mikor hétfő este visszatér a képernyőre: a 8 számjegyű fizut, vagy a nézői melletti kiállást? Az utóbbit választotta:

08:40 - Trump a vizsgálatok elindulása okán emlékeztet mindenkit arra, hogy a közvélemény-kutatások mennyire nagyot tévedtek, hiszen nyerte Iowát, és - magának jóindulatúan megelőlegezve - Wisconsint is.

De ha el is tekintünk attól, hogy az Évszázad Trollja, azért a +17-es Biden cunamira jósolt Wisconsint jelenlegi állás szerint így nyerné Biden:

screen_shot_2020-11-10_at_8_42_25.png

08:37 - A főügyész pecsétje:

08:24 - Mitch, aki a választások után (mármint, az első nap után) diplomatikusan maszatolt, végre elkötelezte magát (miután találkozott Bill Barral, a szövetségi főügyésszel).

Azok, akik sosem szavaznának rá, nagyon csalódottak.

08:00 - Miért kellene elismernie Trumpnak fenntartások nélkül azoknak a győzelmét, akik az ő győzelmét az elmúlt 4 évben folyamatosan megkérőjelezték? - Vélekedik Cocaine Mitch

07:53 - Georgia Republikánus szenátorai lemondásra szólítottál fel az állam, ööö, választások lebonyolításával is megbízott, szintén Republikánus tisztségviselőjét:

07:44 - Chris Hayes (MSNBC) vagy azt állítja, hogy lehetetlen csalni a választáson, vagy az illegális szó használatát kifogásolja.

07:42 - Ködös kedd reggelt!

qjkcedg.jpg

17:55 - Kezdődik! Detroit, visszadátumozás.

17:52 - The Eternal Coomer

emzunoiw8amb31x.jpeg

11:07 - Trump gyűléseket fog tartani.

10:50 - Kellemes hétfőt, a keleti part lassan ébred odaát.

qjkcedg.jpg

11:31 - Változó idők

emmubt5wmaapbea.jpg

10:28 - A Fox News közben elkezdte purgálni a Biden győzelmében kétkedőket. Meddig marad Tucker Carlson, aki messze a legnézettebb televíziós? A mi tippünk: jövő hét vége előtt távozik, de ez attól függ, hogy milyen témát választ a hétfői műsorába.

10:25 - Amerikai anon szombat éjjel:

Részeg vagyok egy esküvőn, hol máshol mint Boward megyében
Telefonról írok

A vendégek túlnyomó többsége Trumpra szavazott
És tudjátok mit? Fasza életünk van!

Éld az életed a lehető legjobban! Éljen a Trumpening!
Pozitív energia, sárkány energia!

Ezeknek a balfaszok most már biztosan tudják, hogy 70 millióan vagyunk, és nem megyünk sehová! 

10:18 - Amerikai anon:

Azt éljük meg jelenleg itthon, amit 50 évig csináltunk a világ többi részével: a destabilizációt.

10:14 - Mexikó elnöke szerint korai Bidennek gratulálni.

10:06 - Argumentum ad levélszavazás: mindent megmagyaráz ez az egy szó? Biden előnye a levélszavazatokat tekintve jelentősen eltér államonként, meglepheti azt, aki úgy gondolja, hogy 90%-ban rá szavaztak távolról:

g3pcnm9.jpg

09:34 - November 3. még sokáig fog tartani, és biztos hogy sokat hallunk még a kisebb Bushról és Al Gore-ról 2000-ben. Trump ráadásul nem is a kihívó, hanem óriási hatalom birtokosa, és az egyik legnagyobb eredménye az elmúlt 4 évben a vele szinte kivétel nélkül ellenséges Republikánus párt átformálása egy trumpista géppé, a 70 millió rajongóról nem is beszélve.

A negatív örömködés estéje a túloldalon elmúlt, most következik a vizsgálódás, ami a párhuzamos valóságokra szakadt Amerikában érdekes menet lesz.

rlym3g06.png

08:46 - Michael Tracey, akinek a magyar analógiája egy hangtompított Puzsér, a New Hampshire-i adatokat vizsgálja 2016 tükrében: akkor Trump 0.4%-kal maradt el Hillary-től, most 7.1%-kal vesztett. Viszont a 2. kongresszusi körzetet az államban 7.7%-kal nyerte (2016-ban 10.3%-kal). "Sok helyi furcsaság".

08:37 - Minden csak értelmezés kérdése: a videó alaphangja, hogy nem lehet megfigyelni a levélszavazatok számlálását. A válaszok között azt állítják, hogy a szavazóhely így is tele van mindkét fél megfigyelőivel. Az biztos, hogy a tömeg nyugodt, de hajthatatlan. Ez egy hosszú Election Day lesz.

08:10 - Ködbe burkolt jó reggelt!

qjkcedg.jpg

03:00 - Köszönjük a figyelmet mára, ahogy azt is, hogy az elmúlt öt napban folyamatosan követtetek minket. Jó éjszakát kívánunk! (Armin)

02:55 - Joe Biden szerint itt az ideje az egység útján elindulni, vörös és kék államok helyett az Egyesült Államokként működni, egy olyan államként, amely sikeres, reményteli, és egyben tiszteletet vált ki a világ többi nemzetből. Biden felhívta a figyelmet arra, hogy sikerült a lehető legdiverzebb együttműködést létrehoznia, ám megérti azokat is, akik csalódottak, miután nem Donald Trump győzött. Biden kijelentette, hogy minden amerikaiért ugyanolyan erővel fog dolgozni, miközben a kíméletlen hangnem helyett az Egyesült Államoknak a gyógyulás útján kell folytatnia útját. A terveket illetően Biden elsődlegesen a COVID-19 megoldási lehetőségeit emelte ki, ám szót ejtett a demokrácia védelméről, a faji megkülönböztetés és igazságtalanság megszüntetéséről, illetve arról, hogy minden amerikai megérdemel egy tisztességes és igazságos lehetőséget. Biden szerint az Egyesült Államok mindenre képes, ha az ország összefog és együttesen cselekszik, így mindenkinek feladata, hogy reméljen, a reményt pedig továbbadja.

e4023c18-44ff-42dc-bf5f-953881f2cd04.jpg

02:40 - Kamala Harris beszédében elmondta, hogy az amerikai választók az igazságot, a reményt, a tisztességtudást és a tudományt választották, és sikerrel védték meg az amerikai demokráciát, ami korántsem egy állapot, hanem sokkal inkább cselekedet. Harris hozzátette, hogy a demokrácia soha nem tekinthető magától értetődőnek, és bár a harc érte sok esetben nehéz, a folyamat mégis örömteli, ugyanis ez teremti meg a boldogabb jövőt. A demokrata párti alelnökjelölt külön kitért a nők nehézségeire és kemény munkájára, továbbá megköszönte Joe Bidennek, hogy női alelnökjelöltet választott magának, ezzel mutatva példát minden fiatal lánynak, hogy az Egyesült Államok a lehetőségek országa. 

02:25 - Kezdődnek a beszédek, elsőként Kamala Harris fog megszólalni.

02:10 - 

01:45 - Ahogy említettük, hivatalosan még nincs vége: december 8-ig az összes állam közli hivatalos eredményét, amit az 538 elektor szavazata követi december 14-én. 

00:50 - Igen, valahogy így történt...

00:40 - Marcio Rubio nem osztja az ünneplők örömét, különösen úgy, hogy a médiumok heteken keresztül felelőtlennek nevezték Trump összejöveteleit a járvány tükrében.

23:20 - Biden győzelmi beszédet mond egy autós kampányeseményen ma 8 órakor keleti idő szerint (hajnal 2 Magyarországon), közben érkeznek a Trump üzenetek is. Az elnök szerint 71 milió legális szavazatot nyert, a legtöbbet egy hivatalban lévő elnökként:

 

22:35 - Finoman szólva is furcsa helyszínen tartotta meg sajtótájékoztatóját ma Trump jogi csapata. Az első hírek szerint a Four Seasons Hotel helyett véletlenül egy tájrendezéssel foglalkozó cég helyszínét foglalták le Philadelphia egyik ipari zónájában. Maga az elnök is kiegészítette Twitter üzenetét, melyben először csak Four Seasons szerepelt. Ettől eltekintve a sajtótájékoztató a tervek szerint zajlott.

 

22:20 - Források szerint a Fehér Házban semmilyen esemény nem lesz ma, így megnyilatkozás sem várható az elnöktől Biden projektált győzelmét illetően (Twitteren ettől még várhatunk esetleges bejegyzést). A golf pályánál Trumpot támogatók gyűltek össze, az úton visszafelé viszont a Bident ünneplő tömeggel is összetalálkozott.

21:55 - A demokrácia megcsúfolása, Lukasenka szerint szégyen az amerikai elnökválasztás.... :DDDDDDDDDDDDDD  

21:35 - Szlovénia miniszterelnöke nem ismeri el Bident győztesként, már korábban is gratulált Trumpnak az újraválasztáshoz. Fun fact: a First Lady szlovén jelenleg.

 

21:25 - ;)

emkt0mxwoac8uo-.jpg

21:18 - Trump-támogatók tüntetnek Phoenix-ben, Atlantában és Washingtonban: 

21:14 - Az Elnök úr egy frissen házasodott párt lep meg. Nem feszült!

20:40 - Tüntetés Arizonában a Trump-támogatók részéről, több amerikai városban pedig ünneplés folyik Biden győzelmének örömére...

 

20:05 - A kérdés, hogy lesz-e 2000 és Florida... hisz akkor is volt Al Gore projektált győztes, végül pedig Bush nyert 537 szavazattal. A helyzet azonban eltérő, ugyanis több fronton megy majd a csata, Trumpnak több államban is fordítania kell a győzelemhez.

123625814_280275779986181_6507763370723089497_n.png

19:30 - Nem aggódja túl... :)

 

18:55 - Trump jelentősen több szavazatot kapott 2016-hoz képest (62.9 millió akkor, most egyelőre 70.6 millió), míg Biden legalább 9 millióval többet mint Hillary Clinton. Soha senki nem vesztett ilyen sok szavazattal, soha senki nem is győzött azonban ilyen sok szavazattal. Hozzá kell tenni, hogy a részvétel is jelentős, 66% körüli. 60% feletti részvétel utoljára 1968-ban volt, 50% alatti legutoljára 1996-ban.

18:35 - Íme, hogy mikor ítélték oda a csatornák és hírügynökségek Bidennek a 270 elektort:

 

18:30 - Trump közleménye szerint a választásoknak nincs vége, jogi harc következik, ő pedig nem nyugszik addig, amíg az amerikai választók nem kapnak igazságot.

 

18:18 - A Decision Desk és az AP szerint is Biden nyerte Nevadát, ahol előnye 2 százalékra nőtt.

 

18:15 - Mi következik most? A választásnak értelemszerűen nincs hivatalosan vége, hisz a jelenlegi eredmény projektált. Össze kell számolni minden szavazatot, véglegessé kell tenni az eredményeket, miközben bírósági csatározás is következik, sőt, hűtlen elektorok is tevékenykedhetnek, akik nem a szavazatok alapján adott államban győztes jelöltre szavaznak. Mondhatni, hogy ez csak formalitás: más alkalmakkor igen, idén azonban az ellenjelölt, illetve annak stábja nem ismerte el vereségét, ahogy sok kérdés is felmerült a választások integritását illetően, így folytatásra lehet számítani.

17:45 - A demokrata párti elnökjelölt a választás napja óta minden egyes nap megjelent a nyilvánosság előtt, ám eddig nem mondott győzelmi beszédet. A CNN szerint ez ma változik, ugyanis Biden az este során győztesként szól az amerikaiakhoz. 

17:40 - Üdvözlet ezen a szombat estén, ma először találkozunk (Armin)! És egyből egy nagy hírrel kezdünk: JOE BIDEN AZ ELNÖKVÁLASZTÁS GYŐZTESE A CNN ÉS A FOX NEWS PROJEKTÁLT EREDMÉNYE SZERINT!

17:15 - Jack Posobiec Gulag szigetcsoporttal edz az elkövetkező időszakra, miután AOC megtorlási listát lengetett be. Nem rossz PR egy nehéz olvasmánynak! Nekem két példányom van a 2. kötetből, szóval ugyanitt könyv eladó!

 screen_shot_2020-11-07_at_17_14_17.png

16:46 - Hol vagy, Putyin atyuska? :(

15:43 - Pettyes Varangy Putyint keresi a választások eredményeiben, ami ősi amerikai szokás.

emojsz6xeael_ue.jpg

emofu8fw4aedpp9.jpg

15:20 - A GoFundMe adománygyűjtő oldal leállított egy választások tisztaságát vizsgálni akaró kezdeményezést, amire már 220.000 dollár összegyűlt, mert a választások tisztaságát megkérdőjelezni szerintük félrevezető.

Ez Minszkben is hogy bevállt a nyáron!

14:48 - Gyönyörű idő van, Amerikában meg káosz. Lehet még kapni Turbo rágót!

14:35 - Lassan a testtel! Neve elhallgatását kérő, természettudományos területen aktív olvasónk válaszát közöljük a tegnapi, Benford-törvénnyel kapcsolatos cikkünkre. Ő amellett érvel, hogy a törvény az általunk bemutatott esetekben félrevezető lehet.

12:55 - Érdekes adatok Virgina 1-es számú kongresszusi körzetéből, ahol Biden verte Trumpot (276 ezer VS 257 ezer szavazat), de a downballot jelölt esetén a Demokrata kikapott (181 ezer VS 254 ezer). A Republikánus jelölt 1%-kal marad csak el Trump szavazataitól, míg az ellenfele esetén 3 Bidenre leadott szavazatból csak 2 esetén jelölték meg a Demokratát.

Magyaros analógiával élve: itthon is hajlamosak az emberek - főleg a két nagy párt korszakban - az egyéniben és  listán is azonos pártra szavazni.

11:52 - Adatmágia

screen_shot_2020-11-07_at_11_52_38.png

11:42 - Ne becsüljük le az amerikaiak képességét arra, hogy egységbe kovácsolódjanak a legnagyobb megosztottságban is, amikor leereszkedő európaiak gúnyolódnak rajtuk. Mi így szállunk le a bicikliről, birkák!

11:07 - Egy kanadai konzervatív irigykedett amerikaiakra, hogy a választási rendszerük ilyen kaotikus (a kanadai a magyarhoz közelít). "Ti legalább mondhatjátok, hogy elcsalták, én biztosan tudom, hogy a honfitársaim akarták Trudeau-t."

justintrudea.jpg

10:37 - Semmi nem foglalja össze jobban a Trump-korszak párhuzamosan megélt valóságait, mint az alábbi - valószínűleg álhír, de mit számít - levél:

Az egyik oldal rettegve hűledezik, és osztja, a másik oldal örömködik, "bárcsak igaz lenne", és osztja.

Win-win!

10:26 - Itt leszünk még decemberben is. Okos ötlet ilyen dolgokat szoftverre bízni, sokat segít egy választás legitimitásában.

10:19 - Ne törjünk meg úgy, mint Colbert! Süt a nap, gyönyörű idő van Magyarországon, ahol le tudunk zavarni egy választást 24 órán belül, papírral, küldöttekkel, jegyzőkönyvekkel.

10:15 - 'Reggelt! Ennek karácsonyig nem lesz vége.

qjkcedg.jpg

21:46 - Búcsúzunk mára, holnap hajnalban is Választások! Köszönjük Arminnak a délutáni ügyeletet! Házi feladat: holnapig cáfoljátok a csalást!

trump2.png

i2ohhw8.jpg

squo8y2g.png

ehdgyca.png

21:40 - Már 40 ezer alatt Biden előnye Arizonában, Kornacki szerint pedig még túl korai Pennsylvaniát Bidennek ítélni.

 

20:50 - Pennsylvaniában az update után már 13,387 szavazat Biden előnye, Arizonában viszont csökken: 41,302 most (-5750).

20:45 - A grafikon szerint Pennsylvaniában kapta a levélszavazatok legnagyobb arányát Biden, és itt is hozta neki a legnagyobb előnyt. A készítője szerint különösen is furcsa ez egy billegő állam esetében...

 

20:00 - Nate Silver, a FiveThirtyEight elemzője szerint itt az idő projektált győztest hirdetni. Egyre nagyobbnak tűnik a nyomás ezzel kapcsolatosan a médiumokon, főleg hogy Biden előnye nő Pennsylvaniában. Elvileg Biden szólni kíván főműsoridőben, ez pedig már egy győzelmi beszéd lesz.

 

19:35 - Ha már a csalásoknál tartunk (Armin): Jim Kenney, Philadelphia polgármestere szerint a csalással kapcsolatos vádak alaptalanok. Trump számára talán nem ez az érdekes azonban, hanem az, hogy a hírek szerint a saját kampányában is egyre nagyobb a bizonytalanság, ahogy a republikánusok egy részének körében is. Kritizálta őt például Chris Christie, aki korábban New Jersey republikánus kormányzója volt, Roy Blunt republikánus szenátor Missouriból, de nem védte meg teljes erővel Mitch McConnell sem. Források szerint a stáb egy része úgy látja, hogy Trump teljesen rossz irányba indult el, mivel bár valóban meg kell vizsgálni a szabálytalanságokat, de inkoherens dolgokat állított, túlzottan erőszakos üzeneteket adott át, ahogy kérdéses figurákat is állított a republikánus küzdelem középpontjába is, többek között Rudy Giulianit. 

 

 

19:15 - Armin korábban írt róla, hogy azokon a helyeken, ahol nem csak elnököt, de szenátorokat is választanak, a Demokrata szenátorra jóval kevesebb szavazat érkezik, mint Bidenre, míg Trumpra és a Republikánus jelöltre közel ugyanannyi. Az elnök- és szenátorjelölt egy szavazólapon vannak, csak a szenátor "lejjebb" (downballot), és arra utalhat, hogy csalás történt, mivel a csalók nem fáradtak a szenátor megadásával miután Bident beikszelték.

Amennyiben ez igaz, akkor az általunk bemutatott Benford-törvénnyel vizsgálva ezeket a körzeteket, a Demokrata szenátorjelölt jobban kell hogy illeszkedjen a görbére, mint az elnökjelölt társa, Biden, hiszen az ő szavazataiban kevesebb a csalás.

17:55 - El kell-e amúgy ismernie Trumpnak a vereségét ha Biden eléri a 270 elektort? Nem, mivel csak egy hagyományról van szó. Ha már említettük 2000-et: Al Gore elismerte a vereségét, majd visszavonta azt, a 37 napos időszakot követően pedig még egy alkalommal megtette. Trump most biztos nem fogja, az kérdés, hogy a bírósági döntések után vesztés esetén hogyan jár el. 

17:35 - Arizonában 4 ezer szavazattal csökkent Biden előnye, most 43 ezer. A feldolgozottság 92% körüli. 

17:15 - Gyakorlatilag a 2000-es év történései következnek, viszont számos fronton, több államban. Erről beszél Matt Morgan, Trump kampánystábjának tagja is, aki szerint a projektált eredmények nem tükrözik a valóságot, a végén pedig a jelenlegi elnök fog győzni. A 2000-es év során Florida döntött, ott viszont a két jelölt közötti különbség 0.009%, összesen 537 szavazat volt. Floridában 37 napig folytak az események a bíróságokon, végül azonban az győzött, akinek alapból előnye volt: George W. Bush.

16:50 - Hozzávetőlegesen 4000 szavazatot kell még megszámolni Georgiában. Egyre valószínűbb, hogy az államban újraszámolják majd az összes szavazatot, ugyanis a két jelölt közötti különbség nagyon minimális lesz (most Biden előnye 1098 szavazat). Amennyiben azonban Pennsylvania, Michigan, Wisconsin és Arizona is marad Bidené, Georgia megnyerése sem elég az elnöknek. 

16:30 - Trump újabb bejegyzése Philadelphiáról. Várhatóan Joe Biden egyeztetni fog Mitch McConnell republikánus szenátorral, a frakció vezetőjével. Biden és McConnell évtizedek óta ismerik egymást, kérdéses, hogy a szenátor miként áll hozzá a helyzethez - különösen úgy, hogy a Trump stáb nem fogja elismerni a vereséget.  

15:40 - Körülbelül 130 ezer szavazat nem került még megszámlálásra Pennsylvaniában, elsősorban erős demokrata zónákban. Eredmények folyamatosan...

15:00 - BRÉKING! A Decision Desk szerint Biden átvette a vezetést Pennsylvaniában (több mint 5500 szavazattal), így ő az Egyesült Államok 46. elnöke. Sem a Fox News, sem az AP, sem a CNN nem jelentette ki egyelőre a biztos Biden győzelmet. 

 

15:00 - Források szerint Trump nem fogja elismerni vereségét abban az esetben sem, ha Biden eléri a 270 elektort, így az elnöknek nem lesz lehetősége sehogy sem fordítani. Ahogy a tegnap este is jelezte, a Legfelsőbb Bíróságra vinné az ügyet.

14:45 - Titkosszolgálati ügynököket küldenek Delaware államba, ahol Biden és stábja tartózkodik. A hír annak tükrében érkezik, hogy a demokrata párti jelölt nagy bejelentésre készül a mai nap során. Előreláthatólag fordulat következik Pennsylvaniában, ezzel pedig megszerezheti a 270 elektort. 

14:30 - Újabb érdekesség: több államban szenátort is választanak, az pedig látható, hogy míg Trump és republikánus társa között minimális az eltérés, addig Biden sokkal több szavazatot nyer el a demokrata jelöltnél. Bidenre és republikánus szenátorra szavaznak az emberek, vagy ez is a csalás jele?

 

13:55 - Inkább nem fűzünk hozzá kommentárt...

 

13:20 - Egy igen részletes cikk elérhető oldalunkon, mely azt vizsgálja, hogy a Benford-törvény alapján szabálytalanságok fedezhetőek fel Joe Biden szavazatai kapcsán: Statisztikai alapon valami nagyon nincs rendben az eredményekkel

13:00 - A szemfüles olvasóknak feltünhetett, hogy Alaskából sincs projektált eredmény. Várható meglepetés? Nem, Trump gyakorlatilag 30 százalék előnnyel rendelkezik, igaz a szavazatok fele került csak megszámlálásra. Számít Alaska? Nem, Trumpnak mindenképp vinnie kell, alapból is ez a képlet. 1964 óta nem nyert demokrata ott, szóval nem nevezhető semmiképp billegő államnak - csak az eredmények jönnek későn. 

12:50 - Íme egy kis Arizona (1.6% különbség) és Nevada (0.9% különbség):

 

12:40 - Pennsylvaniából egy vagy két órán érkezhetnek újra szavazatok a hatóságok szerint... 

12:30 - Ma először találkozunk (Armin), köszöntöm az olvasókat ezen a napsütéses délutánon. Kezdjünk részeredményekkel: Georgiában Biden már több órája átvette a vezetést, az előnye pedig növekszik (most épp 1096 szavazat). Amennyiben a volt alelnök nem bukja el Arizonát, megnyeri viszont Georgiát, nincs is szüksége Pennsylvaniára. Pennsylvania amúgy 95 százalékos feldolgozottságnál egyelőre Trump vezetést hoz, 18 ezer szavazat a különbség a jelöltek között.

 

09:02 - Óriási Benford-bombát dobtak le az éjszaka, hamarosan megírjuk az egész sztroit! (már elérhető) Spoiler:

screen_shot_2020-11-06_at_9_03_23.png

08:49 - New York Times exit poll:

Trump legerősebb támogató: házas nők

Biden legerősebb támogatói: egyedülálló nők

emcggkfxuaeyui6.png

08:44 - Az újonnan csatlakozóknak

qjkcedg.jpg

08:24 - A Trump-korszak értékképviselet-változása a kétpártrendszer tükrében, egy képen:

vwnqeqk.png

A "working man"-t később kifejtjük bővebben.

08:15 - Kedvenc ír alkoholistánk fiókját véglegesen törölte a Twitter, miután anarchistára itta magát, és az FBI igazgatójának a lefejezéséről fantáziált.

Fölöslegesen tolta túl a biciklit, ennél kevesebbért is kaphatott volna szankciókat a nyakába. Írek.

08:00 - Nem tudom, hogy milyen lehetett Kelet-Németország, kicsivel a csattogós lepkés korszakom után múlt ki, én már csak képeken és elbeszélésekből tudom összerakni, főleg a látványos végnapjait.

Ott van például a Trabant: nevettünk rajta, micsoda zsák fos, egy letűnt korszakból ami soha nem jön vissza!

A Twitteren az elmúlt napokban meg lehet tapasztalni, a saját bőrödön, hogy milyen egy reszkető, paranoid rezsim. Egy Amerikai Platformon, 2020-ban.

A szavazó halottas névjegyzéket tartalmazó poszt megosztása előtt is kapom a figyelmeztetést, hogy veszélyes gondolatokkal játszom:

screen_shot_2020-11-06_at_7_59_48.png

07:36 - Jó reggelt a káoszban! Emlékszünk vég a halott michigani szavazókra? Mi bemutattunk négyet, az éjszaka folyamán előkerült még 14 ezer másik.

Ti is ellenőrizhetitek őket a cikkben leírt módszerrel. Én most szúrópróba szerűen fogtam őt:

HELEN,NIESPIAL,1917,48193

A születési hónapot próbálgatni kell, elindultam januártól és végül júliusra kiadta:

screen_shot_2020-11-06_at_7_43_17.png

Négy zombi egy low budget horrorfilmhez pont elég, 14 ezer az már egy komoly második rész!

02:15 - Bizonyos szavazatokat kézzel kell számolni Pennsylvaniában, mivel nem ismerik fel őket az automaták, így lelassult a folyamat. Kicsit mi is így teszünk, élő adásunk a következő órákban szünetelni fog, de természetesen minden fontos eseményről beszámolunk. Olvasóinknak kellemes éjszakát kívánunk! (Armin)

02:00 - Közben Biden előnye Arizonában csökken.

 

01:05 - A beszéd közben folyamatosan zsugorodik Trump előnye: Georgiában már csak 4 ezer, Pennsylvaniában kicsit több mint 60 ezer. Trump a beszéde végén az átláthatóság fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve utalt arra, hogy valószínűleg a bíróságok dönthetik el az eredményt. Trump szerint annyi bizonyítékuk van, hogy mindenképp meg fogják nyerni a jogi ügyeket. Az elnök nem válaszolt kérdésekre.

 

00:55 - Trump szerint történelmi győzelmeket sikerült elérnie számos államban, ahogy a republikánusok is kiválóan teljesítettek, különösen a női jelöltek. Az elnök szót ejtett arról, hogy mennyire nagyot tévedtek a közvéleménykutatók, ahogy arról is, hogy a demokrata párti jelölteket a Wall Street, befolyásos üzletemberek és tech óriások támogatják, miközben a republikánusokat az átlag, dolgozó amerikaiak. Az államfő felhívta a figyelmet a választások kapcsán felmerülő szabálytalanságokra: meglátása szerint túlzottan egy irányba haladnak a levélszavazatok, ő és csapata pedig mindent meg fog tenni a választások integritásának megőrzéséért a korrupcióval szemben. 

00:40 - Egy kis késés, de perceken belül érkezik Trump. Nem tudni, hogy kérdésekre is válaszolni fog-e, pletykák szerint nem kizárt. 

00:10 - Miért is haragszanak a republikánusok pont a Fox News-ra? Az ok: Arizona. Csak az AP és a Fox News ítélte oda egyelőre Bidennek (a CNN például nem), a projektált eredményt pedig nem vonták vissza a szoros verseny ellenére sem. Ezért is láthatunk különböző eredményeket a különböző csatornákon. A hírek szerint a Fox News Bidennek ítéli Pennsylvaniat is amennyiben átveszi a vezetést, az pedig egyben azt jelentené, hogy be is jelentik a demokrata párti jelölt győzelmét. 

 

23:55 - Ha még nem vagytok túl álmosak, várjátok meg 00:30-at. Trump beszédet fog mondani. Mindeközben az előnye már csak 78 ezer Pennsylvaniaban. 

23:30 - Trump előnye 90 ezer szavazatra csökkent Pennsylvaniaban, 10 ezer alá Georgiában. A pennsylvaniai választási hivatal vezetője elmondta, hogy 20 nap kell a végleges eredményekig, továbbra is több százezer szavazatot kell számlálni. Ennek ellenére tisztább képet már a következő órákban láthatunk, a szavazatokat számlálják. És ami a csalásokat illeti: egyetlen esetről tud, ami néhány hete történt.

23:25 - Ha már Arizona. Nem úgy tűnik, hogy hamar lesz infó. Az állami választási hivatal vezetője, Katie Hobbes szerint bár tisztulhat a kép ma is, holnapra várhatóak biztosabb eredmények. Csak Maricopa megyében 300 ezer szavazatról beszélünk: 4 éve ott Trump nyert közel 40 ezer szavazat előnnyel. Biden előnye hozzávetőlegesen 68 ezer szavazat most.

23:00 - Navajo: Trump támogatottsága nagyobb. És íme Arizona teljes képe:

 

 

22:45 - Friss! Biden újabb beszédet mondott, továbbra sem jelentette ki győzelmét, ám újra kifejtette, hogy biztos abban. A hírek szerint Trump is beszédet akar mondani, és elvileg nem teljes az egyetértés a kampánystábbal azzal kapcsolatban, hogy kellene-e vagy sem. Meglátjuk hogyan alakul...

22:15 - Hm...

22:05 - Már mentek a vad találgatások, hogy a republikánus szenátorok kihátrálnak Trump mögül. Ám nem: kijelentették, Trump kiállt az országért 4 éven keresztül, most pedig ők fognak kiállni Trumpért.

 

21:50 - Miközben én percenként nézem a pennsylvaniai számokat, a főszerkesztőnk jelezte, rá tud tenni egy lapáttal Scott Adams 60%-os reményeire. „102% hogy nyer Trump, +- 2'' - mondja. Amúgy Pennsylvaniában péntekig még érkeznek szavazatok (azok, amelyeket a választás napjáig leadtak): elméletben akkor lehetnek kihatással a választásokra, ha naaaaaagyon szoros az állás. Meglátjuk!

21:30 - Vannak még bizakodó személyek azért a másik oldalon is. A Bwin amúgy 6.5-ös szorzót ad most Trump győzelmére (Biden 1.08). Itt az idő az elnök újabb 4 éves ciklusát váróknak szavazni... 

 

21:15 - Nem egy bizonytalan tweet...

21:00 - Teljesen elképzelhetetlen lenne amúgy a csalás? Nem feltétlenül, 1982-ben például egy rendkívül szoros kormányzóválasztáson a szavazatok 10 százaléka, körülbelül 100 ezer voks volt elcsalva Chicagoban. Végül 63 főt elítéltek az ügyben. Egy részletes beszámoló az akkori történésekről ide kattintva elérhető.

20:50 - Tettünk egy kört gyakorlatilag: a választás előtt mindenki arról beszélt, hogy Pennsylvania dönt, most pedig szintén erről van szó. Amennyiben Biden megnyeri, nem számít már sem Arizona, sem Nevada. Trump előnye folyamatosan csökken az államban, a szavazatok többsége pedig elvileg ma megszámlálásra kerül.

 

20:28 - A már reggel említett Benford törvényéből érkezett egy tűzforró anyag a Twitteren @statsguyphd-től, aki egy névtelenséget kérő statisztikus. A 16 tweetes sorozatát betettük threadreaderbe, hogy átláthatóbban elolvashasd, ahol kifejti a módszertanát és az eredményeit a milwaukeei adatokkal.

Mi a konklúziót közöljük:

emepsa1wkaasnry.png

"Tagadhatatlan, hogy Biden szavazatszámainak első számjegy frekvenciája szélsőségesen eltér a várttól Trump szavazatszámaihoz képest."

Egy másik felhasználó, Pettyes Varangy kevésbé akadémikusan mutatja be, hogy mit talált a milwaukeei adatokban, külön választva a korai és a későbbi eredményeket.

Ő azt találta a történelmi adatokban, hogy Biden korai számai illeszkednek, míg a későbbiek a statsguyphd által kimutatott anomáliát produkálják:

emelmq9wmaabpeo.png

19:55 - Power Move

screen_shot_2020-11-05_at_19_55_43.png

18:20 - 87%-os feldolgozottságnál tovább nőtt Biden előnye Nevadában - már 1% -, miközben Pennsylvaniaban 112 ezer szavazat a különbség csak a jelölt között.

 

17:55 - 29 ezer szavazatot nem számlálnak ma össze Allegheny megyében (Pennsylvania), miután a republikánusok jogi úton támadtak csalás miatt. Erről a jogi győzelemről írhatott Trump is 40 perccel ezelőtt. A szavazatokat nem érvénytelenítik tehát, de holnapig mindenképp szünetel a számlálás. Trump a maradék szavazatok 37-39%-át kell megnyerje Pennsylvaniában a győzelemhez, Georgiában pedig 34-36%-ot. 

17:40 - Friss! Most akkor Georgia dönthet? Az illetékesek szerint még 60 ezer levélszavazat nem került megszámlálásra Georgiában, Trump előnye 18 ezerről 15 ezer alá esett Fulton megye szavazatai után (további szavazatok várhatóak a megyéből is).

17:15 - Szavazatszámlálók Philadelphiában. Persze a Biden maszk nem jelent alapvetően semmit, de jó ötlet nyíltan állást foglalni ilyen hatáskörben?

 

16:55 - Egyre bizakodóbbak a demokraták, miután Biden átvette a vezetést egy hagyományosan republikánus pennsylvaniai helyszínen, Bucks megyében. Igaz Clinton is nyert ott 4 éve, viszont csak 2000 szavazat volt a különbség (egyelőre most ennek duplája). Melyik irányba billeg vajon? Ez gyakorlatilag a kérdés a teljes választást illetően...

 

16:40: - Gondolkodtatok már azon, hogy miként lehet feltörni amerikai szavazógépeket? Ha nem, semmi gond, egyik olvasónk foglalkozott a témával a blogján, ajánljuk cikkét! 

16:30 - Ti sem alszotok kedd óta? :)

 

 

16:05 - Borzasztó szoros Georgiában is: Trump jelenleg 0.4% előnnyel rendelkezik, ez 18 ezer szavazatot jelent.

15:45 - Újabb szavazatok Pennsylvaniából: 20 ezer körüli szavazat Philadelphiából, ennek 92 százalékát Biden kapta. 9000 szavazat továbbá Montgomery megyéből, 73 százalék Bidennek. Trump előnye zsugorodik, jelenleg 2.3 százalék.

15:20 - Friss! Trump stábja nagy bejelentésre készül Las Vegasban helyi idő szerint 8:30-kor (tehát 17:30-kor magyar idő szerint). Az elnök 8 perce tweetet is közölt, amelyben azt kéri, hogy állítsák le a szavazatok számlálását.

 

15:15 - Dekriminalizáció a kemény drogok terén is Oregonban. Mindez persze nem a kereskedőkre vonatkozik, hanem a fogyasztókra, akiknél kisebb mennyiségű szert találnak: börtön helyett elvonóra kell menniük, továbbá büntetést szükséges fizetniük. Szerintetek a teljes szigor vagy az ilyesfajta liberalizáció a jó út? 

 

14:40 - Michigan már nem is nagyon kérdés ma, de íme egy update: új szavazatok Wayne megyéből, Biden előnye majdnem 150 ezer szavazat (3%). Pennsylvania érkezhet újdonságokkal nemsokára...

14:30 - Az előbbi témáról részletesebben: Detroitban a halottak is szavaznak, olvasd a Reaktoron!

14:20 - Elhunyt emberek is szavaznak? Eszerint igen: ide kattintva az adatokat (William Bradley, 1902. március, 48207 - June Aiken, 1900. augusztus, 49201) beírva ki lehet próbálni, hogy a 118 (120) éves (már nem élő) szavazóval mi a helyzet. Sok olyan beszámoló is érkezik, mely szerint valójában nem szavazó személyek esetében is került regisztrálásra voks. Nyilván megnyugtatná az embereket, ha erre érkezne valamilyen hivatalos magyarázat. 

 

14:00 - És hogy mi az oka a demokrata optimizusnak Pennsylvania kapcsán? Röviden ez (Trump már tegnap bejelentette, hogy Pennsylvania az övék): az elnök előnye csökken, 855 ezer levélszavazat maradt hátra, 61-39%-os győzelem szükséges a maradék szavazatok esetében Bidennek a fordításhoz. Már-már közhely, de azért írjuk: a demokratáknak kedveznek a levélszavazatok.

 

13:30 - Jó néhány óra unalom jön... na jó, azért nem épp, viszont ne számítson senki arra, hogy a következő 1-2 órában történik nagy fordulat. Miért? Arizonában Maricopa megyéből újabb szavazatok csak helyi idő szerint 9-kor jöhetnek (Arizonában bíznak a fordításban a leginkább a republikánusok), Nevada helyi idő szerint délben ad ki újabb adatokat, Georgia pedig a nap során fejezi be az utolsó 50 ezer szavazat számlálását. Elméletben Pennsylvania kapcsán lehetünk először okosabb: Biden akár így is nyerhet, Trump meg az ottani győzelme által maradhat versenyben. 

13:10 - Közben komoly vita alakult ki már azzal kapcsolatban is, hogy a Sharpie filctollal írt szavazatok érvényesek maradnak-e. A hivatalos álláspont szerint igen:

 

12:50 - Borzasztó sokan olvastok minket az elmúlt napokban, ezt köszönjük nektek! Íme, hogy országon belül elsősorban honnan (Budapest, pacsi!):

123802502_2720652131506639_223712125091703524_n.png

12:20 - Üdv az olvasóknak (Armin), kezdjük is egy izgalmas értékeléssel a délutánt. Bár Biden győzelme továbbra is esélyesebb, a közvéleménykutatók ennek ellenére idén is alulértékelték Trump teljesítményét. Nézzük államok szerint:

  • Michigan - még a kevésbé merész közvéleménykutatók is hozzávetőlegesen 8 százalékos Biden előnyről beszéltek. Most úgy tűnik, 2 százalék alatti különbség dönt.
  • Wisconsin - hasonló helyzet, 8 százalék feletti volt Biden előnye, Biden 99 százalékos feldolgozottságnál 0.7 százalékkal vezet.
  • Florida - Biden előnye körülbelül 2.5 százalék volt a választás előtt, a valóságban több mint 3 százalékkal Trump nyert.
  • Ohio - Igaz itt Trump előnyéről írtak, de nagyon szorosnak várták a küzdelmet. Ehelyett 8 százalékos az elnök előnye.
  • Pennsylvania - körülbelül 5 százalékpontos volt Biden előnye a választás napját megelőzően, eredmény nincs, de 2 százalékkal vezet Trump 89%-os feldolgozottsgánál.

Hibák persze történnek, de valamilyen komolyabb gonddal küszködnek a közvéleménykutatók azt figyelembe véve, hogy mind 2016-ban, mind 2020-ban ugyanazokon a helyeken tévedtek (méghozzá meglehetősen nagyot). Különösen is érdekes, hogy 2018-ban, a félidős választások idején nem voltak ilyen eltérések: úgy tűnik tehát, hogy maga Trump személye képes olyan szavazókat bevonzani, akikre nem számítanak az elemzők. 

11:24 - Amerika ébred, nagy a káosz. Délután többet tudunk. 

10:25 - Fact Check: Wisconsinban csaltak, mert többen szavaztak, mint ahányan regisztráltak szavazni.

Hamis!

Az alaptézis egy 3.1 milliós regisztrációval elért 3.2 milliós szavazaton alapul. Azonban a 3.1 milliós szám egy régi adat, november elején már 3.6 millió szavazó regisztrált.

De még ez sem fontos, mivel Wisconsinban a szavazás előtt is lehet regisztrálni, aznap.

09:51 - Egy másik statisztikai analízis, ami még folyamatban, a végső eredményét mi is közöljük!

Az előzetes eredménye Milwaukee (Wisconsin) 473 választóhelyének eredményeire azt hozta ki, hogy a leggyakoribb végződés a 00.

09:46 - Az egyik Twitterező elkezdte a Benford-törvénnyel vizsgálni a pennsylvaniai eredményeket, és azt találta, hogy a választás napján leadott szavazatok számai megfelelnek ennek, míg a levélszavazatok elbukják.

A Benford-törvény alkalmazásáról egy kiváló Index cikk a 2018-as országgyűlési választások eredményeivel.

09:25 - Michelle Mankin egy michigani választási megfigyelővel készített interjút, aki arról számol be, hogy hajnalban - amikor Trump állt nyerésre - 35 ezer szavazatot hoztak az egyik számlálóhelyre egy furgonnal.

A Twitter ezt a választások nyugalmát megzavarható tartalomnak bélyegezte, és korlátozza a posztot. Megnyugtató!

screen_shot_2020-11-05_at_9_28_21.png

09:20 - Emlékeztető: Nevadában Trump 8000 szavazatra csökkentette a lemaradását, amikor 85%-os feldolgozottságnál felfüggesztették a szavazást. Lesznek-e eközben megtalált szavazatok?

screen_shot_2020-11-05_at_9_21_39.png

09:03 - A Project Veritasnak egy álltítólagos michigani posta alkalmazott kitálalt: arra kapott utasítást, hogy a későn feladott postai szavazatokat november 3-ra bélyegezzék.

Miért aggályos ez, hogy vezethet ez csaláshoz? Ahány állam, annyi szabály, de egy nem megfelelő kimenetelű választást utólagos levélszavazatokkal az alábbi módszerekkel lehet korrigálni:

- Leállítani a számlálást, fogadni a beérkező, megfelelő mennyiségű plusz szavazatot, és aztán folytatni
- Elhúzni a számlálást, és közben rátalálni az elkótyavetyélt szavazatokra
- A választás lezajlik, de újraszámlálás kell: ekkor is lehet találni egy zsák levélszavazatot, ami megfordítja az eredményt.

Ezek nem állnak példa nélkül az USA-ban.

08:30 - A választások tisztasága a kérdés, és a mainstream média nem ad megfelelő tájékoztatást. Marad a találgatás és a bizalmatlanság. A sok tekintetben a magyarnál sérülékenyebb, megengedőbb, sokszor átláthatatlan szabályokkal kapcsolatos aggályokat nem elég hatalmi szóval elhessegetni.

00:22 - Fellőjük a háborús pizsit, holnap kora reggel. Akinek a pizsamája nem elég páncélozott: Protective Body Equipment

Isten áldja az Elnök Urat, Amerikát, és minden követőnket!

00:13 - Egy kis működő demokrácia: mi lenne, ha a rendőrség akadályozná meg Magyarországon, hogy az ellenzék megfigyelői bejuthassanak a szavazóhelyiségbe?

Ez a minta? Mert akkor hajrá!

Detroit:

23:54 - Hosszú buzulás lesz, Észak-Karolinában még egy bő hétig érkezhetnek a - lepecsételt, időben leadott - szavazatok. Te milyen tankot/páncélozott csapatszállító járművet vennél?

A Reaktor a BMP-1 pártján van, a középosztály APC-je.

bmp-1_ifv_tracked_infantry_fighting_vehicle_russia_russian_army_defense_industry_925_001.jpg

23:35 - Háború? A Nemzeti Gárda megérkezett Atlantába (Georgia, Trump), ahol szavazatokat "számolnak". Atlanta full Demokrata, ha az állam Trumphoz is húz.

23:22 - Most, hogy kitört a háború, a Reaktor késő esti olvasóit felkérnénk adakozásra az áldozatokért:

23:19 - És itt a hadüzenet, Trump magáénak vallja az alábbi államokat. Mi még hozzácsapjuk Wisconsint!

23:09 - Saddam forog a sírjában (ha eltemették), Bidennek megint akad egy csomag szavazat, ami 100%-ban az övé, most épp Pennsylvaniában. Persze, tudjuk, ezeket külön válogatják - tudjuk? - és majd jön a tisztán Trump csomag. Majd. Persze.

Trump háborút fog indítani, megmondta. 4 évig egyet sem indított, most sikerül kiprovokálni.

23:01 - Nem térünk ki hosszasan az agnosztikus matematikai választás-ellenőrzési módszerekre (amikkel a fejletlen demokráciákat szokás nyakon csípni), csak mutatunk egyet, ami szerint valami bűzlik Wisconsinban:

22:41 - Köszönjük Arminnak a 10 órás műszakot! Most a Főszerk veszi át, és lusta időszak jön, éjjel talán valami, de hajnaltól már aktívan figyeljük, hogy hogyan alakulnak a dolgok. Nyilván a végén Trump nyer!

22:20 - Biden szerint elég államot nyertek a 270 elektor megszerzéséhez. A korábbi alelnök Delawareben tartott beszédének stílusa is jelentősen eltért az éjszakaitól, sokkal inkább egy elnöki beszéd hangulatát idézte. Biden ennek ellenére továbbra sem jelentette ki győzelmét, ám azt igen, hogy az ő számításaik szerint biztosan elérik a 270 elektort. Mindeközben a CNN Bidennek ítélte Michigant.

 

22:15 - 25 évesen a képviselőház tagja lesz a republikánus Madison Cawthorn, aki Észak-Karolinában indult. 1797-ben vállalt utoljára hasonló pozíciót valaki ennyire fiatalon. Íme egy rövid interjú a megválasztott képviselővel:

21:55 - „Úgy érzi, hogy ellopták tőle" - mondja Trump egyik tanácsadója, aki szerint az elnök rendkívül dühösen nézte Biden növekvő előnyét Michigan és Wisconsin államokban. A stáb arra bíztatja Trumpot, hogy ne adja fel a küzdelmet, ám túl sok bíztatás nem szükséges az elnöknek, mivel ő maga a leginkább felháborodott, így tovább akar harcolni.

917247-01-05.jpg

 

21:40 - Nevada is érdekes: a szavazatok 75%-át számlálták eddig össze, Trump lemaradása 8 ezer szavazat. Azért egész éjszaka nem érdemes fennmaradni emiatt, mivel az állam csak a holnapi nap során közöl további adatokat. 

21:30 - Számoljanak össze minden szavazatot, mondja Biden. Talán most először életükben értenek egyet Trumppal, ugyanis a jelenlegi helyzetben az elnöknek van igazán szüksége szavazatokra - például épp Arizonában, ahol elvileg 400 ezer szavazat nem került még feldolgozásra. Biden előnye ennél jóval kisebb (100 ezer alatti), és bár sokan odaítélték neki a győzelmet, továbbra is játékban lehet az állam (Nate Silver, a FiveThirtyEight elemzője szerint is).

 

21:10 - Esti olvasmány a Reaktoron (kattints ide!): szerintetek csalás történt vagy van magyarázat a 100%-ban Biden által kapott hajnali szavazatokra?

20:35 - Ahogy említettük, a világ szeme az Egyesült Államokon...csak egyre többen mosolyognak (néha cinikusan) közben. 

 

20:15 - Közben Bidenék is támogatást kérnek, miután Kamala Harris alelnökjelölt szerint a Trumppal való csata hetekig is eltarthat.

 

20:10 - A CNN szerint Biden nyeri Wisconsint, veszélyben Michigan is, mindeközben újabb információk elérhetőek a jogi lépésekről, amelyeket Trump csapata tervez. Nagy azonban a lemaradás, 20-30 ezer szavazat nagyon nehezen fordul meg... igaz rendhagyó évünk van, rendhagyó választásunk is.

 

19:25 - Amint biztossá válik a 270 elektori szavazat, Biden bejelenti győzelmét - jelezte Anita Dunn kampánytanácsadó. A hírek szerint Biden nem várja meg a hivatalos, végleges adatokat, hanem győzelmi beszédet mond, ha magabiztossá válik az előny.  

19:15 - Újraszámlálást fog kérni Trump stábja Wisconsinban.

19:00 - Michiganban közel 1 százalékos a különbség Biden javára 94%-os feldolgozottságnál, Pennsylvaniaban Trumpnak 8% előnye van 80%-os feldolgozottságnál (a demokraták egyelőre nem mondtak le róla), Wisconsin eldőlni látszik, 0.6% (21 ezer szavazat) a különbség - bár Trumpék jogi útra viszik a dolgot, ez egyre nyilvánvalóbb.

18:30 - A Fehér Ház kész a háborúra (de milyenre?), állítja a madárkákkal beszélgető Steve Deace politikai aktivista...

 

18:20 - Közben újabb Trump tweet (több is):

 

17:50 - 200 ezer szavazat nem került egyelőre megszámlálásra Georgiában. Trump jelenleg több mint 2 százalékkal, körülbelül 100 ezer szavazattal vezet.

17:30 - Kisebb szünet után újra itt. Aki esetleg az elmúlt 2 órában nem követte az eseményeket, túl sok mindenről nem maradt le. Megy a háború a számokkal: Biden a hírek szerint ma beszélni fog, de a győzelmét minden bizonnyal nem tudja bejelenteni (jaj, hol van ennek még vége amúgy is). Trump több Twitter üzenetben is reagált azon történésre, hogy hirtelen megugrott a demokrata párti jelöltre leadott szavazatok mértéke: ahogy korábban, most is választási csalásra utal. Pennsylvania kormányzója szerint lehetséges, hogy ma sem lesznek eredmények, több billegő államban is nagyon lassan halad a számlálás. 

 

 

16:00 - Egyre nagyobb a magabiztosság a demokraták táborában. Az adatok folyamatosan (ám nem gyorsan) jönnek, a továbbiak során mi is tájékoztatni fogunk a 6 államban történő eseményekről. A Fox News projektálása szerint Nevada egyre biztosabb, hogy Bidenhez megy. 

15:40 - Fordult Wisconsin, fordult Michigan, a demokraták szerint meccsben vannak Pennsylvaniáért, illetve még akár Georgia is sikerülhet (közben egyre többen felháborodnak a hatalmas Biden ugrás miatt, a Twitter az ő posztjaikat jelöli vagy törli - pedig a forrás hiteles, a FiveThirtyEight közölte, ahogy láthatjuk)

trump1.png

trump2.png

15:10 - Mi történik most? Látható, hogy ugrásszerűen növekszik a demokrata párti jelöltre leadott szavazatok mértéke (Michiganban át is vette a vezetést Biden, Wisconsiban is erős az ugrás). Republikánusok egy része szerint csalás történik, demokrata pártiak szerint minden a legnagyobb rendben, csak a levélszavazatok és előszavazatok érkeznek, amelyek nagyban Biden előnyét okozzák.

14:50 - Nagy gáz amúgy, hogy még nincs eredmény? Nem feltétlenül, nézzük csak az ezredfordulót követő elnökválasztásokat:

  • Az elmúlt 3 alkalommal (2008, 2012, 2016) az éjszaka folyamán biztossá vált a győztes személye: Obama 2008-ban már éjfél előtt győzött (23:00 keleti parti idő szerint), 2012-ben pedig szintén éjfél előtt, ám 18 perccel később (23:18). Trump győzelmére 2016-ban 02:47-kor derült fény keleti parti idő szerint.

 

  • Nem voltak azonban projektált eredmények 2000-ben és 2004-ben sem: 2004-ben John Kerry a szavazás másnapján ismerte el vereségét, 2000-ben pedig... mondhatnám, hogy inkább felejtsük el, ugyanis csak decemberben egy őrületes 37 napot követően lett győztes. Itt látható Al Gore beszéde, amelyben elismeri Bush győzelmét.

14:40 - Ha már Arizonáról beszélünk. Miért vesztett Trump? Persze sok szempontot figyelembe kell venni, de egyelőre úgy tűnik, hogy az idős, illetve spanyol ajkú szavazók Bident preferálták. Ez azért is releváns, mert a szavazók közel 30 százalékát idősek teszik ki, akik (legalábbis az eddigi elemzések szerint) kritikusan figyelték a koronavírus-járvány helyzetet, illetve közel 50 százalékban úgy látták, hogy egyáltalán nincs kontroll alatt a szituáció. Felmérések szerint az arizonai szavazók szerint Biden jobb megoldásokat találhat a vírust kezelését illetően.

14:20 - Arizona elvesztése fájdalmas Trump számára (Biden 51 százalékkal vezet, a győzelme már biztosnak tűnik), különösen úgy, hogy 2016-ban meglehetősen könnyen nyert Clinton ellen (48.08% - 44.58%), 1952 óta pedig egyetlen alkalommal győzött ott demokrata - 1996-ban Bill Clinton verte meg Bob Dale republikánus párti jelöltet, bár akkor az egész választás nagyon sima volt (379-159 Clinton javára). 

14:00 - Újra fordul a kocka... legalábbis a két jelölt esélyeit illetően. A fogadóirodák általánosságban Biden győzelmét várják már. Az éjszaka során (Floridát követően) Trump vezetett jelentősen. A közvéleménykutatók többsége is a demokrata párti jelölt megerősödését veszi észre, különösen úgy, hogy több államban a még nem feldolgozott szavazatok jelentős mértéke demokratákhoz közeli területekről érkezik.

 

13:40 - Nem mintha eddig nagy kérdés lett volna, de egyre inkább űgy tűnik, hogy borzasztóan szoros lesz - egy állam dönthet (Michigan?), az is minimális különbséggel. Michigan egyre szorosabb, Trump előnye már csak 0.3 százalék. Miért csökken? A szavazatok utolsó nagyobb kontingense erősen demokrata megyékből érkezik, ahogy a levélszavazatokat is jönnek. A nap végére legkésőbb lesz Michiganből eredmény a remények szerint.

trump_biden_michigan.png

13:00 - Az igazi győztesek? Több államban is (Arizona, New Jersey, Dél-Dakota) legalizálták a marihuána rekreációs használatát.

 

 

12:40 - Üdvözlet a kedves olvasóknak! New Yorkban nemsokára reggel 7, eredmény továbbra sincs. 9 államban nem hirdettek győztest, ezek között van néhány döntő fontosságú:

  • Michigan - 83 százalékos feldolgozottságnál 49.8% - 48.5% Trump javára
  • Wisconsin - 89 százalékos feldolgozottságnál 49.2% - 49.0% Biden javára
  • Pennsylvania - 75 százalékos feldolgozottságnál 55.0% - 43.6% Trump javára
  • Nevada - 67 százalékos feldolgozottságnál 49.2% - 48.6% Biden javára

Amennyiben Biden meg tudná nyerni Nevadat, Michigant és Wisconsint (Arizonát már sikerült), akkor ő az elnök. Ez persze egyáltalán nem egyszerű, de a tendencia alapján az utolsó beérkező szavazatok a demokratáknak kedvezhetnek, így Michigant különösen is érdemes figyelni. 

12:36 - Armin viszi a délutáni műszakot.

10:37 - Trump jobban bírja az estét, mint sok Youtube streamer aki már aludni tért, az imént adott egy maratoni interjút a Foxnak.

09:51 - Tartunk egy kis szünetet, amíg tisztul a helyzet. Georgia esetében például 91%-os és 99%-os feldolgozottság is van, attól függően, hogy ki mit ért alatta.

09:04 - A Republikánusok valószínűleg megtartják a szenátust. A kongresszus bárkié lehet.

screen_shot_2020-11-04_at_9_04_37.png

08:59 - Az AP Bidennek adja Arizonát. Mi még várunk ezzel.

08:53 - Frissítsük az összehasonlítást a jelenlegi helyzettel, és a Reaktor tegnapi becslésével: egyelőre illeszkednek, mínusz Maine, ami pepita.

screen_shot_2020-11-04_at_8_53_05.png

screen_shot_2020-11-03_at_15_02_18.png

08:39 - Kicsit lassulni fognak most az események. Arizona még mindig játékban Trumpnak, Pennsylvania még mindig játékban Bidennek, Georgia bármi lehet.

08:31 - Trump:

maradjunk éberek!

Nem jelentett be győzelmet, ahogy Biden sem.

08:11 - Független elemzés az elmúlt órábol: az akkor hátralévő szavazatok mekkora százalékát kell Trumpnak nyernie, hogy vigye az alábbi államokat.

08:04 - Trump hamarosan beszédet mond a Fehér Házban

08:01 - A mai nap egyik nagy meglepetése: a független szavazókat +14 Bidenre számolták a becslők. Az exit pollok alapján ez közelebb van a +8 Bidenhez.

07:59 - Nevada még játékban, 30 ezer szavazat a különbség. Mi billegőre tippeltük.

screen_shot_2020-11-04_at_7_59_11.png

07:57 - Lindsey Graham óriásit nyer a szenátusi versenyben, ami nagy meglepetés, még a Republikánusok is úgy számoltak, hogy bukhatja, mert gyenge ló. Nem így lett:

screen_shot_2020-11-04_at_7_57_06.png

07:51 - Nagy kép a Decision Desktől. Semmi nem dőlt még el.

screen_shot_2020-11-04_at_7_50_55.png

07:48 - A Decision Desk 99%-os feldolgozottságot jelez Georgiaban

screen_shot_2020-11-04_at_7_48_31.png

07:43 - Georgia Trumpnak inog? 91%-os feldolgozottság, Atlantától függ! Mindenképp szoros lesz, ha lesz ma eredmény.

screen_shot_2020-11-04_at_7_42_33.png

07:14 - Arizonában még bármi lehet. Mi billegősre tippeltük.

900 ezer számolatlan szavazat van hátra, és jelenleg 2:1 arányban Trumphoz mennek a voksok.

07:11 - Az MSNBC Trumpnak adja Texast

screen_shot_2020-11-04_at_7_11_14.png

07:06 - Arizona még játékban! A választás napján beérkező - előzetes szavazatokat ellensúlyozó - szavazatok esetében Trump 64%-ot ér el. 61%-ot kell elérnie ahhoz, hogy AZ-t megfordítsa.

113,000 Election Day votes now counted in AZ. Trump winning over 64%.

07:02 - A Fox Trumpnak adja Texast. NYT, CNN egyelőre kivár.

screen_shot_2020-11-04_at_7_02_23.png

06:51 - Furcsaságok Atlantában (Demokrata vidék): nem számolunk ma már tovább, fellőtték a pizsit. Majd holnap!

06:40 - A New York Times is:

screen_shot_2020-11-04_at_6_41_20.png

Közben Biden bejelentésre készül. Florida elvesztése után biztos, hogy nem győzelmet jelent be, ahhoz még korai lenne, de Joe esetén ki tudja.

06:38 - Az AP Trumpnak adja Floridát!

06:33 - Pennsylvania 2016 vs 2020

Allentown, Pennsylvania

2016
Hillary 50%
Trump 45%

2020
Trump 55%
Biden 44%

Trump +11 Flip

06:28 - Minnesota nem lángolt eleget: úgy tűnik Biden viszi. Nem vártunk mást, de ez nem sok jót jelent a skandináv psziché változását váróknak Európában.

06:24 - Írtunk korábban a Pennsylvaniai robbanásról, és arról, hogy a magas részvétel Trumpnak kedvez. Így áll PA 60%-os feldolgozottságnál:

screen_shot_2020-11-04_at_6_25_42.png

06:20 - NYT: Ohio-t Trump nyerte. 

A hírhedt mérőállam, ami előre szokta jelezni, hogy ki lesz az elnök. Ebben a hajrában nem sokat beszéltek róla.

06:13 - NYT jelenlegi, nagyon óvatos becslése:

screen_shot_2020-11-04_at_6_14_27.png

Tegnapi becslésünk:

screen_shot_2020-11-03_at_15_02_18.png

A nagyon konzervatívot így értjük: a Times szerint Texas még játékban van Bidennek:

screen_shot_2020-11-04_at_6_17_54.png

06:08 - Nate Silver a vallásosság kapujában: ha döntetlen lesz, egy szimulációban élünk. Nem lesz az, Nate!

05:52 - New York Times mutatók három kulcsfontosságúnak vélt államban: ha Biden nyeri bármelyiket, valószínűleg nyer. Ha Trump nyeri mindet, akkor akár napokig kérdéses lehet, hogy ki nyerte a választást.

Jelenlegi állás:

screen_shot_2020-11-04_at_5_52_08.png

05:40 - Elkezdett a Young Turks élő adása szórakoztató lenni, hasonlóan 2016-hoz:

05:31 - Emlékszünk Kenoshára?

05:20 - Köszönjük Arminnak az éjszakai ügyeletet, mostantól folyatja a Szerk.

04:20 - A fogadóirodák többsége szerint mostantól Donald Trump az esélyesebb a győzelemre, miközben a FiveThirtyEight előrejelzései kapcsán is egyre több a támadás. Nate Silver szerint lassan 50-50 százalék felé közelítenek az esélyek, pedig sokan arra számítottak, hogy akár az este első óráiban biztossá válhat Biden győzelme. Izgalmas órák elé nézünk!

 

 

04:00 - Trump átvette a vezetést Ohióban, vezet Georgiában és Texasban is, szoros továbbá a csata Észak-Karolinában. Meglepő módon Trump vezet Virginiában is, ám a Fox szerint Biden viheti mégis a 13 elektort onnan. 

 

03:40 - Már nem is kérdés hogy Floridát Trump viszi, bár a demokrata párti jelölt stábja szerint ez nem tragikus: nehéz küzdelemre számítottak Florida kapcsán, nem is feltétlenül szükséges a megszerzése Biden győzelméhez. A FiveThirtyEight előrejelzései szerint ha Trump nyer Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában is, akkor körülbelül 50%-os esélye van az elektori kollégium szavazatainak megszerzésére (emlékezzünk vissza a kora esti bejegyzésünkre, ez nagyon távol áll a 11%-tól amit neki tulajdonítottak). Amennyiben azonban elbukja Ohiot, az esélyei 1%-ra zuhannak.

 

 

03:20 -  Még mindig nagyon az elején vagyunk, de egyelőre úgy tűnik, hogy Joe Biden jelentősen jobban teljesít Hillary Clintonnál a középnyugati államokban a fehér szavazók, illetve az idősek körében. Ezzel párhuzamosan Donald Trump több spanyol ajkú szavazót tudott meggyőzni a 4 évvel ezelőtti választáshoz képest (bár kérdést, hogy ebben mennyi szerepe van a kubaiaknak).

 

03:05 - Egy kis sport a sok politika közepette: íme a legtöbb hazafutást elérő játékosok a különböző elnökök idején.

 

 

02:50 - Trump-ellenes tüntetések, már most...

 

 

02:40 - Egyre inkább kezd elterelődni a figyelem Floridáról (bár eredmény továbbra sincs, úgy tűnik, hogy Trump még a 2016-os eredménynél is jobbat érhet el): Texasban például egyelőre vezetnek a demokraták (1976 óta nem nyert ott demokrata), ahogy Észak-Karolina is jól áll számukra (több mint 3 százalék előnnyel nyert Trump 4 éve).

 

02:05 - A Fox News számos állam projektált eredményét kihirdette, de ezek között nincs meglepetés. Elektorok számát illetően 91-56 Biden javára jelenleg. Most mindenki Floridát figyeli (ahol Trump egyre jobban áll), nem is meglepő, hogy hirtelen felkapott lett Twitteren is.

trump_biden_91-55.png

 

01:50 - Ha Biden elviszi Floridát, megnyeri a választást... sokszor hallhattuk ezt a kijelentést az elmúlt napokban (nem is alaptalanul). Egyelőre nagyon szoros, a szavazatok közel 80%-át számolták össze, Biden vezet 0.1% körüli előnnyel - ám aggodalomra ad okot Biden számára, hogy Miami-Dade esetében gyengébben teljesít, mint Clinton 2016-ban. Lehetséges, hogy Miami-Dade dönthet Floridában. 

 

01:35 - Milyen ügyek számítanak a szavazók számára? Nagyon érdekes látni az NBC exit poll adatait: eszerint az afroamerikai szavazók 48%-a a legfontosabb ügyként a faji egyenlőtlenséget jelölte meg, miközben a fehér szavazók elsősorban a gazdaságra helyezik a hangsúlyt. Meglepő vagy sem, a koronavírus csak mérsékelten érdekli mindkét felet.

nbc_ugyek.png 

01:25 - AZ NBC SZERINT BIDEN NYERT VERMONTBAN! Ez persze nem nagy fordulat, utoljára 1988-ban győzött republikánus ott George H.W. Bush személyében. Folyamatosan közöljük majd mi is az alakulást, persze nagyobb hangsúlyt fektetve azon államokra, ahol valóban eldőlhet az elnökválasztás.

 

01:20 - Mi történik most? A billegő államok kapcsán a déli államok eredményeit fogjuk hamarabb megismerni (Floridáról már most is látunk számokat, egyelőre szoros), az pedig nagy hatással lehet az este menetére, hogy Trump veszít-e esetleg Floridában, Észak-Karolinában, Georgiában vagy Arizonában. Amennyiben sikerül megtartania ezen államokat, egyre nagyobb hangsúly kerül majd az északi területekre, a végén pedig akár az is lehet, hogy egyedül Pennsylvania eredménye dönt. 2016-ban amúgy 0.7 százalék különbség döntött Pennsylvaniaban Trump javára. Türelemmel várjuk tehát a szavazatok számlálását...

 

01:00 - 11 ELEKTOR TRUMP SZÁMÁRA! Nemrég érkeztek az első számok Kentucky és Indiana államokból. Ezen helyszínekről nagy meglepetésekre nem lehet számítani, Trump nyert mindkettőben 2016-ban is (Kentuckyban 30 százalék előnnyel, Indianaban közel 20 százalékkal). Bombabiztos republikánus államok, inkább az a kérdés, hogy az államokon belül történik-e kisebb fordulat bizonyos területeken, esetleg képes-e Biden jobban teljesíteni Clintonnál. Donald Trump a CNN szerint már biztosan elvitte Indianat. 

 

00:35 - Trump pozitív tweetje nem hozott személyes választ Bidentől. A demokrata párti elnökjelölt elmúlt két bejegyzése során ugyanarra bíztatta támogatóit: menjenek szavazni, ha pedig esetleg az urnák lezárulnak, maradjanak a sorban (aki időben érkezik, az természetesen szavazhat). Nemrég Biden azt is elmondta amúgy, hogy akkor fog nyilatkozni az eredményekről, ha valóban lesz mondandója - az pedig nem kizárt, hogy csak holnap történik. Ezzel szemben Trump állítólag mindenképp szólni fog a választókhoz, bár még nem tiszta milyen formában. Az biztos, hogy Twitteren már elkezdte! 

 

 

00:25 - Kanye West amerikai rapper (saját bevallása szerint) életében először szavazott az elnökválasztáson.. méghozzá saját magára. Kanye rajongóktól elnézést kérünk, de nem sok szó lesz róla ma éjszaka már (kivéve ha nyer, akkor Kanye számokat fogunk posztolni 4 évig)

 

 

00:20 - Kezdődik...Donald Trump első üzenete a választás lefolyásáról illetően. Az államfő szerint országszerte nagyon jól teljesít, egyben köszönetet is mond.

 

 

00:10 - Kezdetleges exit-poll adatok: több nő (igaz ez 2016-ban is így volt), kevesebb fehér bőrű, több felsőfokú diplomával rendelkező személy, illetve több idős szavazó. Egyfajta demográfiai fordulat látható, elsőre Bidennek kedvező változás. 

 

00:00 - Már csak egy óra és számos államban zárulnak az urnák, többek között Georgiaban, Dél-Karolinában és Floridában is. A Biden-stáb egyelőre inkább az északi államokban bízik (Michigan, Pennsylvania), miközben szkeptikusabb a déli győzelmet illetően, ám továbbra is igyekszik mozgósítani - többek között Floridában is.  

 

23:40 - Marco, most akkor mi is az üzenet? Marco Rubio republikánus párti floridai szenátor (Trump ellenfele is volt az előválasztáson korábban) arról ír, hogy 2016-ban csak 0.6 százalékkal több republikánus szavazott Floridában, bezzeg most így történik.. ez eddig rendben, csak a kék színű, balra tartó hullám zavarta meg az olvasókat. Republikánus vagy demokrata győzelem zúdul tehát? Persze Florida eddig nagyon a republikánusoknak áll, igaz az eredményekre várni kell. 

 

 

23:10 - Itt vannak az első izgalmasnak nevezhető adatok. A Biden-stáb szerint Florida nehezen lesz megszerezhető, a republikánusok egyre bizakodóbbak (Biden hibahatáron belüli előnnyel rendelkezett a közvéleménykutatások szerint, a szavazás természetesen még folyik). Érdekes a CNN közvéleménykutatása is, mely szerint a választók több mint 30%-a a gazdasági szempontokat vette figyelembe a szavazás során (semmilyen más téma nem volt ilyen jelentőségű), miközben azon kérdésre, hogy a járvány kezelése vagy a gazdaság visszalendítése lényegesebb, 52-48 százalékban nyert előbbi. Mindez nem túl bíztató Biden számára, ebből az derül ki, hogy Trump sikeresen adta át üzenetét a gazdaság fejlődését illetően.  

 

23:00 - Több mint 12 ezer új szavazó regisztrált csak ma 14:30-ig Michiganban (359 ezer augusztus óta). Ez az első olyan alkalom, amikor a szavazás napján is engedélyezett a regisztráció. Négy éve Trump 10,704 szavazattal győzött itt (47.50% - 47.27%), a két jelölt most fej fej mellett áll. 

 

22:40 - Trump nyer Pennsylvaniaban... legalábbis sütemények tekintetében. Végeredmény nincs, de a cukrászda 28 ezer Trump süteményt adott el eddig, a Biden édességeket viszont csak 5 ezren vették. A helyszín amúgy megjósolta az elmúlt 3 választás győztesét, úgyhogy a demokratáknak gyorsan kell vásárolniuk néhány desszertet.

 

 

22:10 - Hogyan is volt négy éve? A FiveThirtyEight előrejelzése akkoriban 71.4% esélyt jósolt Clinton győzelmére (Trump 28.6%), igaz azt is hozzá kell tenni, hogy közvetlenül a harmadik vitát követően 86.9%-os volt ez az arány. Clinton támogatottsága tehát az utolsó hetekben ingadozott, előnye pedig több esetben hibahatáron belül volt (különösen a billegő államokban). Ez a különbség a szakértők szerint a mostani és a 4 évvel ezelőtti helyzet között: Biden előnye megnyugtatóbb mind országosan, mind a billegő államok terén. Finoman szólva is kínos, ha újra tévednek...

 

 

 

21:40 - Mikor lesz végre valamilyen eredmény (kérdezhetjük majd egyre türelmetlenebbül az éjszaka közeledtével)? Azt gyakorlatilag lehetetlen megtippelni, hogy mikor hidetnek győztest, viszont tendenciákra, illetve a kezdetleges adatokra magyar idő szerint hajnal 1 óra után lehet számítani (erről ír Nate Silver, a FiveThirtyEight vezetője is). Mi itt leszünk!

 

21:35 - 8.6 millió latinó már szavazott, a billegő államokban pedig általánosságban közel egyharmad azon latinók aránya, akik 2016-ban nem szavaztak, most viszont igen. A kérdés az, hogy kire. A válasz egyáltalán nem egyszerű, a közösség megosztott, különösen azokon a helyeken, ahol minden eldőlhet.

 

21:20 - „Nyerni könnyű, veszíteni soha nem az", jelentette ki Trump a kampányközpontban, miközben arról is szót ejtett, hogy a siker kovácsolhatja össze az országot, nagy siker pedig az este során is várható. Az elnök elmondása alapján nem készült győzelmi beszéddel, de arra az esetre sem, ha veszítene. Előjel, hogy a vereség nehézségeiről beszél, vagy már tényleg mindenbe belelátunk dolgokat?

 

süti beállítások módosítása