Reaktor

Elektromos autók - Pro? Kontra!

 
pexels-jack-s-9469484.jpg

Az elektromos autókról mindenkinek megvan a maga véleménye. Igazak vajon azok, melyek a világ megváltását látják ezekben a járművekben? Érdemes szkeptikusan hozzáállni a témához, mivel ha egy potenciális vásárló nem tájékozódik kellőképpen, a kereskedő oldalán csak olyan mondatokkal fog találkozni, melyek a legtöbb esetben egy csúnyácska tököt akarnak eladni aranyhintónak.

De mik is ezek a vásárlóvadász kijelentések?

Az elektromos autók környezetkímélők!

Pontosítanék: az elektromos autók környezetkímélők abban az esetben, amennyiben a töltésük megújuló energiaforrásból származó árammal történik. A valóságban azonban a töltőállomások túlnyomó többsége az áramot erőművekből nyeri. Tehát amíg nem állnak rendelkezésre olyan mennyiségű, tárolható megújuló energiaforrások, amik lefedik azt az igényt, hogy az elektromos autók töltése is így történjen, addig az elektromos autók nem lesznek környezetkímélők. Csak lokalizálják a környezetszennyezést, az erőművek környékére. Illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy azok az akkumulátorok, amivel ezek az autók működnek, mindennek nevezhetők, csak környezetkímélőnek nem. Szóval az a pont, amikor az elektromos autók valóban nem ártanak a környezetnek, az a legbarátságosabb jóslások esetén is évtizedekben mérhető. Ezekben az évtizedekben vajon az akkumulátorokhoz szükséges nyersanyagok mennyire fognak kimerülni? Ezek bányászata milyen visszafordíthatatlan károkat fog okozni a természetben? És ez a nyersanyaghiány milyen következményekhez vezethet? Milyen árnövekedés várható a felsorolt okok miatt?

pexels-kindel-media-9799996.jpg

Könnyedén, gyorsan, bárhol feltölthető!

Ismét pontosítanék: könnyedén, gyorsan, bárhol feltölthető, ha az országban teljesen kiépült töltőhálózat működik. Ez azonban nagyon messze van az igazságtól. A tavalyi év végén kicsit több, mint 1600 töltőállomás működött az országban, ebből 597 Budapesten. Szintén 2021 végén a zöld rendszámú autók száma meghaladta a 40 ezret, tehát minden 100 autóra 4 töltőállomás jut. Mindenki döntse el maga, hogy szerinte megfelelő-e ez az arány. Ez a mennyiség a jelenlegi szükségletet is alig fedi le. Mi lesz itt akkor, ha a reklámok hatására tömegesen kezdődik meg az elektromos autók vásárlása? Hiszen legyünk őszinték. A jelenlegi helyzetben, amikor a világ az egyik gazdasági válságból esik át a másikba, senki nem fog tudni dollármilliókat költeni arra, hogy országszerte kiépítsen egy jól működő töltőhálózatot az elektromos autók számára.

A magasabb ára pillanatok alatt megtérül!

A kereskedők kedvenc fordulata ez. Azonban, ha ismét kritikus szemmel vizsgáljuk meg a helyzetet, akkor be kell látni, hogy ez a kijelentés ismét több sebből vérzik. Hiába spóroljuk meg a szervízt a motorral kapcsolatban, ha az akkumulátorokat viszont cserélni kell. Ráadásul van egy hatalmas gond az akkumulátorokkal: hiány van belőlük, alig lehet őket beszerezni, emiatt az áruk is nő. 

Itt érdemes megjegyezni, (hiszen a pro érveket sem lehet elhallgatni), hogy jogszabály alapján nem kell regisztrációs adót és átírási illetéket fizetni az elektromos autók esetén, valamint az állam támogatást nyújt az elektromos autók vásárlása során. Azonban ha az ember egy kicsit mélyebbre ás, láthatja, hogy néhány éve ennél is több kedvezményt biztosítottak az elektromos autót vásárlóknak, de ezeket a kedvezményeket tartalmazó rendelkezéseket villámgyorsan tüntetik el a jogrendszerből. Ezen kívül nem elhanyagolható tény, hogy a biztosítótársaságoknak teljesen szabad kezük van a díjszabás során. Általánosságban elmondható, hogy egy elektromos autó biztosítása drágább, mint a hétköznapi autóké. Ennek okai teljesen logikusak: mivel az elektromos autókból arányaiban lényegesen kevesebb van, ezért a különleges alkatrészek beszerzése lassabb, az egyedi szakértelmet igénylő munkafolyamatokhoz kevesebb szerelő áll rendelkezésre. Vannak olyan autók, melyekhez az alkatrészeket külföldről kell beszerezni, javításukat az országon kívül kell elvégezni, ebben az esetben előfordulhat, hogy a biztosító egyszerűen nem enged biztosítást kötni. Ezek az okok magyarázzák azt is, hogy a közkedvelt casco biztosítás ára is magasabb lesz.

pexels-pixabay-63294.jpg

Könnyedén eljut vele egyik helyről a másikra töltés nélkül!

Ez így igaz! Amennyiben az úticél nincsen messzebb, mint 250 km. Hiszen az ,,átlagember” számára is elérhető elektromos autók közül ez a 250 km a legnagyobb elérhető hatótáv; az egy töltéssel elérhető távolság inkább 180-220 km között stagnál. Viszont, ha a tulajdonos nagyobb távot szeretne elektromos autóval megtenni? Akkor előre meg kell tervezni, hogy hol, milyen típusú töltőállomáson, mennyi időt kell várakoznia. A töltőállomás egyedi tulajdonságaitól függően ez az idő nagyban változhat. (Van olyan töltőállomás ami képes 1 óra alatt 111 km-t, de olyan is, ami csupán 37 km-t ,,pumpálni” az autóba.) A tulajdonosnak otthonosan kell mozognia a különböző papok között, hiszen ezeken keresztül tudja a töltőpontot lefoglalni és a fizetést is így kell intéznie.

Félreértés ne essék. Őszintén hiszek abban, hogy az elektromos autók képesek lesznek arra, hogy kiváltsák a belső égésű motorral működő kocsikat. Ehhez azonban sok minden szükséges: megújuló energiaforrások fejlesztése, tárolása, töltőállomások kiépítése, az elektromos autók hibáinak a kiküszöbölése; röviden pénz és idő.

Összefoglalva az elektromos autóknak van jövője. Ettől a jövőtől viszont még rengeteg dolog választ el minket.

 

Hallgassátok meg kapcsolódó poodcastjeinket is: 

AZ EURÓPAI UNIÓ ZÖLD VÁLLALÁSAIRÓL - CÉLKITŰZÉSEK A RACIONALITÁS HATÁRÁN BELÜLA tiszta energiával kapcsolatos technológiák közül az akkumulátorok számítanak a fenntartható energia jövőjének egyik legfontosabb energiaforrásának.

ZÖLDRE FESTÉS ÉS ZÖLD SZÉGYENÍTÉS - MI A VALÓDI MENTŐÖV A BOLYGÓNK SZÁMÁRA?

RESPRAY - A VILÁG ELSŐ ÚJRATÖLTHETŐ FÚJÓS DEZODORA



süti beállítások módosítása