Reaktor

Így tájékoztat félre alapvető hibákkal a mainstream magyar sajtó

busroma-e1496294415165.jpg

Olaszországban szerdán kerültek bejelentésre a december 6-tól érvényes Super Green Pass (hivatalosan inkább a Green Pass rafforzato kijelentést használták) feltételei. A magyar mainstream sajtó természetesen gyorsan beszámolt a drámai részletekről, kár, hogy nem helyesen. De lássuk mit is jelent a Super Green Pass és milyen alapvető hibákba futhatott bele egy magyar olvasó a hazai portálokon.

A Super Green Pass feltételei

Bár Olaszországban a jelenlegi járványhelyzet nem feltétlenül rossz (különösen az Európai Unió más államaihoz viszonyítva), a kormányzók nyomásának hatására a kormány újabb szigorítások mellett döntött. A napi körülbelül 10-12 ezer beteg és a 2 százalék körüli pozitivitási ráta európai szinten meglehetősen alacsony, de enyhe növekedést is jelent a néhány héttel ezelőtti helyzethez viszonyítva. A kormány elmondása alapján az ünnepi időszak megmentése – és a sokkal szigorúbb korlátozások elkerülése – érdekében tehát egyrészt még inkább kiterjesztette a Green Pass használatát, másrészt bevezette a Super Green Pass-t is. Lássuk a részleteket:

  • A Green Pass (oltás, felgyógyultság, 48 órás antigén vagy 72 órás PCR-teszt mellett érhető el) december 6-tól szükséges lesz a regionális vonatokon is (eddig csak a gyorsvonatokra, illetve a belföldi repülőjáratokra kérték), miközben annak birtoklását szúrópróbaszerűen a helyi tömegközlekedésen is ellenőrizni fogják – tehát „sima” Green Pass nélkül nem lehet buszra, villamosra vagy metróra sem szállni. Ahogy eddig, úgy a továbbiak során is kötelező lesz a Green Pass birtoklása a munkahelyi teendők elvégzéséhez. Újítás továbbá, hogy a szálláshelyek esetében is szükség van a Green Pass birtoklására (eddig bárki korlátozás nélkül foglalhatott szobát).

  • A Super Green Pass a Green Pass egy szigorúbb változata, ami gyakorlatilag az osztrák vagy német 2G rendszerét jelenti – tehát a teszt már nem lesz elegendő bizonyos tevékenységekhez. A Super Green Pass birtoklása feltétel lesz a bárokban és éttermekben való étkezéshez (igaz a teraszon bárki szabadon étkezhet Super vagy sima Green Pass nélkül), az edzőtermek, uszodák, mozik és színházak, múzeumok és kiállítások látogatásához, ahogy a stadionokba és éjszakai szórakozóhelyre való belépéshez is. Bár voltak olyan elképzelések, hogy a szigorítás csak azon zónákban lép érvénybe, ahol a fertőzöttség is magas (ezek rendszerint sárga vagy narancssárga besorolást kapnak az olasz rendszerben), ám végül a kormány azt a döntést hozta, hogy fertőzöttségtől függetlenül mindenhol bevezeti azt.

A magyar sajtó tévedései

A pontos részletek tudatában tehát nézzük meg, hogyan is tálalta a magyar sajtó egy része a változásokat (íme 3 példa, bár sokkal több portálon jelent meg hasonló cím és téves összefoglaló):

 

Az eset három lényeges dolgot is megmutat a magyar sajtó bizonyos kérdéseket illető hozzáállása kapcsán:

  1. Egyrészt azt, hogy a portálok jelentős része MTI konzervanyagok alapján dolgozik. Így történt ez most is, és miután az MTI úgy tűnik tévesen foglalta össze a szigorításokat, a szerzők a Távirati Irodára alapján (és arra hivatkozva) nem tettek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy ellenőrizzék a tartalom hitelességét vagy megértsék a korlátozások pontos részleteit. Ezt tökéletesen jelzi, hogy a tömegközlekedéssel kapcsolatos tévedésen túl a regionális vonatokról és szállodákról való említések is alapvetően tévesen történtek.

  2. Másrészt azt, hogy a magyar média igyekszik a lehető legdrámaibb köntösbe öltöztetni a hasonló híreket. A tömegközlekedésre szükséges Green Pass valóban szigorú – igaz nem egyedülálló, nemrég épp Németország lépte meg ugyanazt –, na de az, hogy az oltatlan (sőt, a címből ítélve akár gyógyult) sehogy sem léphet fel rá, az az igazi dráma: ilyen címet kell tehát adni a cikknek!

  3. Végezetül pedig azt (és nem kizárólag ebben az ügyben), hogy a sajtó folyamatosan úgy próbálja beállítani más országok szigorításait, hogy azzal utaljon az itthoni szigorítások szükségére is: „bezzeg máshol (Nyugaton) így csinálják!” Fene tudja, nekem nehéz megértenem a Green Pass szükségét a tömegközlekedésen, a tesztek értékének teljes mellőzését, ahogy azt is, hogy miért példamutató bizonyos országok teljes zárása azt követően, hogy a lakosság jelentős része beoltásra került, az előző karácsonyi időszak pedig ugyanúgy telt… a házban!

Kiemelt fotó: RomaReport

süti beállítások módosítása