Reaktor

Az amerikai generációkra legnagyobb hatással bíró történések

september_17_20011.jpg

A történelemre való visszatekintés szükséges ahhoz, hogy megérthessük, mit hoz számunkra a jövő – véli a Visual Capitalist, mely a Pew Research egy 2016-os kutatását, illetve a 2021-es Generational Power Index adatait felhasználva alkotta meg a különböző generációkra legnagyobb hatással bíró eseményekről szóló munkáját. A céljuk egyszerű volt: megvizsgálni, milyen történések befolyásolták leginkább a különböző amerikai generációk életét.

A tisztánlátás érdekében foglaljuk azonban össze először, hogy milyen generációkat is különböztethetünk meg. A legidősebb a csendes (másnéven veterán generáció): az ő csoportjukba tartozók jelenleg 76 éves kornál idősebbek, születésük pedig 1928 és 1945 között történt. A második kategóriát a baby boomerek alkotják (prófétáknak, idealistáknak is nevezik őket): ők jelenleg 57 és 75 év közöttiek, 1946 és 1964 között születtek. Őket követik az X generáció tagjai, akik 1965 és 1980 között születtek, jelenleg tehát középkorú (41 és 56 év közötti) személyek. Náluk fiatalabbak, de már jelentős tapasztalattal bírók a millenniumi generációhoz tartozók, akik fiatalabbak 40 évnél, ám a 25-öt már átlépték, tehát 1981 és 1996 között születtek. A Z generáció tagjai 1997 és 2012 között láttak napvilágot, így egy nagyon tág csoportot alkotnak, hisz vannak közöttük 9, de 24 évesek is.

Generáció elnevezése

Életkor

Születési évtartomány

Csendes generáció

76 és idősebb

1928-1945

Baby boomerek

57-75

1946-1964

X generáció

41-56

1965-1980

Millenniumi generáció

25-40

1981-1996

Z generáció

9-24

1997-2012


Ahogy a Visual Capitalist szerzője is szót ejt róla, a generációkkal kapcsolatos pontos évszámok és részletek nem univerzális jellegűek, ezen felosztás pedig elsősorban Észak-Amerikában terjedt el. Ennek ellenére a kategorizálás meglehetősen releváns, különösen ha az Egyesült Államokban történő – vagy az országot erőteljesen érintő – történésekről esik szó.

A csendes generációra legnagyobb hatással bíró történések

Esemény

Százalék (A megkérdezettek hány százalékának volt a top 10-es listájában az adott esemény)

Szeptember 11.

59%

Második világháború

44%

JFK meggyilkolása

41%

Vietnámi háború

37%

Holdraszállás

29%

Obama megválasztása

28%

Technológiai forradalom

27%

Polgárjogi mozgalom

18%

Koreai háború

18%

Iraki és afganisztáni háború

14%

germany-poland-september-1-1939.jpg

(Fotó forrása: Britannica)

A csendes generáció tagjai tinédzser éveik elején jártak a második világháború kitörése idején, így gyakorlatilag a felnőtté válásuk legfontosabb éveit is meghatározta a világháború. Nem is csoda, hogy a felmérés szerint ezen esemény volt a második legnagyobb hatással életükre a New York-i terrortámadásokat követően. Érdekes azt is látni, hogy a világháborún túl további fegyveres konfliktusok is szerepelnek a listán, többek között a vietnámi, a koreai, illetve az iraki és afganisztáni háborúk. A csendes tehát az a generáció, mely életére a legnagyobb hatást fejtették ki a klasszikus fegyveres összecsapások. Ahogy majd jelen cikk későbbi részeiben is látható, a baby boomerek már csak három fegyveres konfliktust soroltak fel, míg a millenniumi generáció tagjai egyetlen egyet – igaz megnőtt a nem konvencionális erőszak formáinak mértéke.

Persze a negatív eseményeken túl más történések is befolyásolták a csendes generáció életét. Ilyen például a technológiai forradalom, mely a felmérésre válaszolók 27 százalékára volt nagy hatással – még úgy is, hogy ezen változással korántsem fiatalkorban néztek szembe.

A baby boomerek generációjára legnagyobb hatással bíró történések

Esemény

Százalék

Szeptember 11.

70%

JFK meggyilkolása

45%

Vietnámi háború

41%

Obama megválasztása

38%

Holdraszállás

35%

Technológiai forradalom

26%

Polgárjogi mozgalom

18%

A hidegháború vége (Berlini fal leomlása)

16%

Martin Luther King meggyilkolása

15%

Iraki és afganisztáni háború

11%

ap17298690979797.jpg(Fotó forrása: The Denver Post)

Az egyetlen olyan esemény, amely kizárólag a baby boomerek listáján szerepel, az a Martin Luther King ellen elkövetett merénylet. Nem meglepő talán, hogy a fekete amerikai válaszadók körében sokkal nagyobb mértékben jelent meg ez az esemény szignifikáns történésként – ahogy a polgárjogi mozgalom is –, mint a fehér személyek viszonylatában. A szeptember 11-i. támadás jelen generáció tekintetében is tarolt: a történés a baby boomereket 40-50 éves korukban érte el, így már középkorú, sok esetben családos emberekként kellett átélniük a támadás okozta tragédiát. 

Az X generációra legnagyobb hatással bíró történések

Esemény

Százalék

Szeptember 11.

79%

Obama megválasztása

40%

A hidegháború vége (Berlini fal leomlása)

21%

Technológiai forradalom

20%

Iraki és afganisztáni háború

18%

Öbölháború

15%

Challenger-katasztrófa

14%

Melegházasság

10%

Katrina hurrikán (2005)

10%

Columbine Gimnázium lövöldözés

9%

Orlando lövöldözés

9%

Oklahoma lövöldözés

9%

 afp-515139918-16_9.jpg(Fotó forrása: USA Today)

Az X generáció viszonylatában egyfajta diverzifikálódás vehető észre, a globális viszonylatban is számottevő események mellett pedig egyre több sajnálatos belföldi történés is szerepet kapott. Ilyen például a Challenger-katasztrófa – az első amerikai űrkatasztrófa 1986-ból –, a Katrina hurrikán – az egyetlen természeti katasztrófa, amely bármelyik generáció listáján szerepel –, vagy épp azon belföldi tragédiák, amelyek az egész Egyesült Államokra hatással voltak. Egyike ezek közül a Columbine Gimnáziumban történő lövöldözés: 1999. április 20-án két diák tizenkét diáktársat és egy tanárt ölt meg, illetve 21 további embert is megsebesített. Egy ilyesfajta tragédia természetesen a kezdeti sokkon túl hatalmas vitákat hozott azzal kapcsolatban is, hogy miként lehet a későbbiekben a hasonló támadásokat meggátolni. 

A millenniumi generációra legnagyobb hatással bíró történések

Esemény

Százalék

Szeptember 11.

86%

Obama megválasztása

47%

Iraki és afganisztáni háború

24%

Melegházasság

19%

Technológiai forradalom

18%

Orlando lövöldözés

17%

Katrina-hurrikán

11%

Columbine lövöldözés

10%

Bin Laden

10%

Sandy Hook lövöldözés

7%

Bostoni maraton terrortámadás

7%

2008-as gazdasági válság

7%

 

4-14-15-boston-bombing.jpg(Fotó forrása: Newsweek)


A fegyveres támadások még nagyobb hatással bírtak ezen generáció életére: a Columbine támadástól az Orlando lövöldözésen át a Sandy Hook esetig (2012-ben a Sandy Hook általános iskolában történt tragikus mészárlás, mely következtében a támadó 27 embert ölt meg) mind felkerültek a legmeghatározóbb történések közé. Erőteljes (86 százalék) a szeptember 11-i. támadás hatása is: a millenniumi generáció életében a New York-i események olyanként jelennek meg, mint a csendes generáció számára a második világháború, hisz nagyon fiatal korban tapasztalhatták meg. A nagyobb befolyást erősíthette a sokkhatás is, hisz a New York-i események intenzitása és gyorsasága korábban sok tekintetben elképzelhetetlen volt. A terrortámadás traumája mindeközben olyan nagynak bizonyult, hogy a felmérés által vizsgált összes generáció esetében a legmeghatározóbb esemény maradt, életkortól függetlenül megpecsételve az amerikai emberek életét.

Nagyon eltérő események hatnak azonban az amerikaiakra: néha egy rövid történés (például egy merénylet vagy tragikus támadás), esetleg egy személy (Bin Laden), egy újszerű vagy meglepő kimenetel (Obama megválasztása), egy éveken át tartó konfliktus (háborúk sokasága), vagy egy huzamosabb időn keresztül fejlődő folyamat (technológiai fejlődés) az, ami milliók életét formálja. Bár jelen kutatás még nem vizsgálta, ám minden bizonnyal a napjainkban történő események is évtizedeken keresztül meghatározóak lesznek: gondoljunk csak arra, miként alakította át az összes generáció életét a járvány. De nagyobb lesz-e a trauma, mint 9/11? 

Kiemelt fotó forrása: Prospect Magazine 

süti beállítások módosítása