Reaktor

Egy 50 részes videó sorozat hatása a TikTok jövőjére

0_vrt_n1xoh3pnlwgn.jpg

Az elmúlt hetekben feje tetejére fordultak az egyik legnépszerűbb social media platform, a TikTok mindennapjai - ez pedig csakis Reesa Teesa tartalomgyártónak köszönhető. Az amerikai nő egy 50 részes, akár kriminek is betudható true crime jellegű sorozata, az ex-férjével történt sokkoló kapcsolatát és annak elképesztő részleteit taglalja precíz részletességgel. Az egyenként 50 x 7-10 perces sorozat hossza a Star Wars trilógiáéval vetekszik, sikere pedig a rövid videós platformon különösen meglepő. Egy kapcsolat szövevényes története lesz a pont amely átalakíthatja, digitális média fogyasztási szokásainkat? Bár erre válaszolni még nem egyszerű, cikkemben talán egy kicsit közelebb kerülhetünk a megoldásra.

A "Kihez mentem hozzá?" (Who TF did i marry?) sorozat szinte bombaként robbant be a TikTok-on. Nem is csoda, hiszen a 50 epizódos sorozat egy kóros hazudozóval történő házasságról és annak előzményeiről szól. Sokan szappanoperához hasonlítják, mások már egy Netflix szerződésben reménykednek, de mindenek fölött azért tisztázni kell, hogy itt valós eseményekről és traumákról van szó.

A téma aktualitása és Reesa Teesa fantasztikus történetmesélő képessége példa nélküli szenzációvá nőtte ki magát: egy hét alatt közel 3,5 millió követőt, és több száz milliós nézettséget hozott egy olyan platformon, ahol a figyelmünk kb. 5 másodpercig tart. A több mint 7 órán keresztül tartó videó sorozat mostanra megkérdőjelezi azt az elképzelést, hogy a TikTok csupán egy videó platform.

Az események egy másik igazán fontos kérdést is felvetnek: Hogyan? Napjaink figyelemhiányos időszakában egy több mint 7 órán át elhúzódó történet, hogyan képes milliók figyelmét elnyerni? Egésznapos munka, ingázás, egyetem, család és még megannyi egyéb dolog igényli a figyelmünket elsődlegesen, mégis hogyan képes egy tartalomgyártó ilyen sok ideig lekötni az amúgy is elfoglalt sokaságot? Hogyan van idő ennyi videót megnézni egymás után? A válasz: sehogy.

 

A sorozat egyedisége abban rejlik, hogy podcastként, a videók megnézése nélkül is tudják hallgatni az emberek úgy, hogy mégis a kedvenc platformjukon maradnak.

 

Több száz videó készült arról, hogy a hallgatók Reesa Teesa videókat játszanak a háttérben, miközben főznek, vasalnak, vezetnek, fürdenek, vagy éppen bevásárolnak. A sorozatnak nincs lényegében vizuális értéke - a kreátor vagy az autóban ül, vagy otthon a kanapén, és úgy meséli el a történetet mintha épp csak videó-telefonálna velünk. A videókat hallgatva az ember nem csak egy elképeszetően izgalmas és sokkoló történetnek lesz részese, de mindeközben az edzés vagy otthoni munka is szinte elrepül, hiszen annyira könnyen leköti a hallgatót a történet. 

 

images-6.jpeg

Ez a sorozat lett a TikTok első viral podcastje - mindezt teljesen véletlenül. A hosszabb videók azt jelentik, hogy az emberek megszakítás nélkül hallgathatnak 8-10 perces részeket, majd görgethetnek a következőre a lejátszási listában, vagy elmenthetik a helyüket későbbre. 

Amit igazán érdekes lesz majd megnézni, hogy ez a formátum megismételhető lesz-e a TikTokon.

Egyrészt, ahogy arról már szó volt, nem sok ember képes lekötni a nagyközönség figyelmét 50 hosszú epizódon keresztül, ez teljesen egyedülálló és korszaknyitó pont lehet a rövid formátumú social media platformoknak. Emiatt ReesaTeesát kell dicsérni, de az biztos, hogy valaki megpróbálja majd lemásolni a sikerét és, hogy ez hogyan is fog majd alakulni, azt a következő hónapok fogják megmutatni.

Annyi biztos, hogy a jelenlegi tartalomgyártóknak mindenképp oda kell majd figyelni a trendek változására. Az aktuális kedvencek rapid gyorsasággal változnak, trendek váltják egymást szinte hetente, ezért nehéz kiszűrni mi is az a vonal ami sikert hozhat hosszú távon. Amikor azonban ilyen jellegű számokról beszélünk, akkor biztosra vehetjük, hogy érdemes figyelemmel kísérni a történéseket, hiszen akár a most ismert tartalomgyártás teljes átalakulásáról is beszélhetünk. Bárhogy is legyen, mi izgatottan várjuk!

süti beállítások módosítása