Reaktor

Utazás Amerikába 2. rész - hol foglaljunk, mit és mennyiért?

2be692fe-9b12-4cd6-91a1-67e1b0c45ae8.jpeg

Amerikai cikksorozatom első részében az utazás előkészületeiről volt szó, hiszen könnyű eltévedni a sok szabályban és előírásban. Ma a szállásfoglalásban, és a repülőjegy vásárlásban szeretnék segíteni, hogy ne fussunk bele felesleges költségekbe, és a lehető legkevesebb stresszel élvezhessük az utazást. 

Repülőjegy

Az első és legfontosabb dolog (a papírmunka után), az a repülőjegy foglalás. Sokan választják az utazási irodákat, hogy ne kelljen bajlódni a foglalással, holott nagyon egyszerű a folyamat, és sokkal nagyobb kontrollunk van egy váratlan helyzetben, például ha törlik a járatot. Nem kell az ügyintézőt hívogatni - a 6-9 órás időeltolódás miatt ez sokszor még nehezebb - hanem egy applikáción, vagy a pultnál el tudjuk intézni a járatmódosítást könnyedén. 

A Google Flights egy jó kiindulási pont, mert minden preferenciákra szűrhetünk, és olyan légitársaságok járatait is mutatja, amikről mi eddig talán nem is hallottunk. Az árak a járvány után nagyon az egekbe szöktek, úgyhogy ha az időintervallum még nem fix, és szeretnénk olcsóbb járatokat találni, akkor érdemes mindenképp a főszezonon kívül keresgélni (október és április között). 

Ha bepötyögtük a kiindulási várost, az úti célt és az időintervallumot, akkor szűrhetünk olyan dolgokra is, mint például utasosztály, légitársaság, vagy hogy hány átszállás fér bele az útitervbe. Mindig a legkedvezőbb és legpraktikusabb ajánlatok lesznek legfelül, viszont a választás után mindenképp görgessünk le, hiszen nem csak az adott légitársaság oldalán keresztül vásárolhatjuk meg a jegyet, hanem egyes közvetítő oldalak olcsóbban is szokták kínálni ugyanazt a járatot. Nagyon megéri Miles and More fiókot csinálni ha még nem rendelkezünk ilyennel, mert minden - főleg a drágább, óceánt átrepülő - utazásért pontokat kapunk, amit ha gyűjtögetünk, később olcsóbb repjegyre, vagy különböző tárgyakra válthatunk be. 

Általánosságban igaz, hogy a hét közepén mindig olcsóbbak a jegyek, így ha a szabadságunk engedi, érdemes szerdai utazással tervezni.

A legdrágább a pénteki és a vasárnapi utazás, ezért mielőtt pontosan megtervezzük az indulás és érkezés időpontját, mindenképp nézzük meg a jegyeket jó előre. Turista osztályon ki lehet fogni szuper ajánlatokat, viszont itt a kedvező árral szemben a kényelem kerül kicsit a háttérbe. 

Amire még érdemes lehet költeni, az a helyfoglalás. Egy másfél órás repülőjáratnál szinte mindegy, hogy hol ül az ember, és az is simán kibírható ha nem a barátaink mellett kapunk helyet, viszont egy 8-12 órás utazásnál megéri pár ezer forintot költeni pluszban egy jobb helyért, hiszen idegenek mellett egy középső ülés 10+ óráig nem az igazi. Egy ilyen hosszú útnál már van fedélzeti szórakoztató rendszer, ahol az ott kapott fülhallgatóval nézhetünk filmeket, és egy kis vizet, ebédet, és egy kis nasit is kapunk a repülőn.

Utazásom első állomása New York volt, hiszen keleti parti elhelyezkedésének, és különleges pezsgő hangulatának köszönhetően nagyon népszerű célpont az utazók számára. Rengeteg repülőjárat indul ide Európa nagyobb reptereiről, (Párizs, Zürich, Frankfurt, stb.) de találhatunk közvetlen járatot a nyugati parti nagyvárosokba is, mint például Los Angeles, vagy San Francisco. 

0ae162d5-fc26-4c69-8c50-c72ab07b2f5f.jpeg

Szállás

A szállásfoglalás a következő fontos dolog, hiszen ez teszi ki a büdzsé egyik legnagyobb részét. A népszerű turista helyszíneknél mindig magasabb árakra kell számítani, ez különösképp igaz New York-ra, ahol nagyon nehéz - szinte lehetetlen - magyar szemmel olcsó szállást találni. Ha több napot szeretnénk a városban tölteni, és a hosszabb utazás nem jelent problémát, akkor

érdemes Brooklyn-ban, vagy New Jersey-ben is körülnézni, hiszen itt azért alacsonyabbak az árak. Ennek a hátulütője azonban, hogy - elhelyezkedéstől függően persze - sok időt kell majd töltenünk a metrón,

és nehezebb napközben “hazaugrani” ha szükségünk van egy kis pihenőre. Manhattan Harlem részét, illetve a Bronx-ot általánosságban jobb elkerülni, ugyanis az egyik legveszélyesebb környékekként tartják számon őket a helyiek.

New York hatalmas, rengeteg izgalmas és egyedi látnivalóval, ezért persze mindent (is) szeretnénk látni abban a pár napban, de fontos kalkulálni a kimerültséggel, és a pihenőidővel, hogy ne szenvedjük végig a kirándulást. Mielőtt kifelé kacsingatnánk, mindenképp ajánlom, hogy a Manhattan-ben lévő szállásokkal kezdjük a böngészést, hiszen sokszor belefuthatunk egy-egy kedvezőbb ajánlatba, akár egy ikonikus helyszíntől sétatávolságra. Én a Booking oldalán találtam egy kicsi hotelt, ami a World Trade Center mellett volt közvetlenül, és árban sokkal kedvezőbb volt mint az AirBnb-k. 

És ha már az AirBnb-nél tartunk… Bár én nagyon szeretem az oldalt, és eddig csak pozitív tapasztalataim vannak az ott foglalt szállásokkal és vendéglátókkal kapcsolatban, a manhattan-i kínálat számomra nagyon meglepő volt. Az aprócska, közös fürdőszobás helységek magasabb áron futottak, mint egy teljesen felszerelt hotelszoba egy neves hotelben. Két éjszakáért többet kértek mint a budapesti albérletem havi lakbére, és még nem is volt annyira jó helyen, a többi opcióhoz képest. Azért így is számoljunk brutálisan magas árakkal:

ha 60 ezer forint/éjszaka áron találunk szobát Manhattan-ben, akkor még igen “jól jártunk”.

A Booking oldala nagyon jó, hogy kiszűrjük a nekünk megfelelő szállást, viszont ha megtaláltuk a kedvencünk, akkor mindenképp keressünk rá a hotel weboldalára is. Mivel a szállásoknak fizetniük kell, hogy a Booking keresési felületén feltűnjenek, ezért sokszor ott magasabb árral találkozhatunk, mintha közvetlenül a szállásadótól foglalnánk. Érdemes felhívni őket árajánlatért, hiszen sokszor több 10 ezer forintot is spórolhatunk, ha kikerüljük a közvetítő félt. 

A következő tippem, ha spórolni szeretnénk, hogy bár csábítóak a szobák kilátással, és hatalmas ablakokkal, egyáltalán nem érik meg a felárat. Annyi látnivaló van New York-ban; a felhőkarcolók, tetőteraszok, parkok, múzeumok, éttermek ki fogják tölteni a napunk nagy részét, így a szállás bőven elég ha csak a pihenésről szól. Az így megspórolt pénzt pedig költhetjük a kedvenc ételeinkre, és a kihagyhatatlan látnivalókra. És, hogy mik is legyenek azok a helyek amiket ne hagyjunk ki New York-ban? Cikksorozatom következő részéből kiderül. :)

süti beállítások módosítása