Reaktor

5 magyar klasszikus könyv, amit érdemes elolvasni

Meggyőződésem, hogy olvasni mindenki szeret, csak nem mindenki találta meg a számára befogadható műfajokat. Szerintem egy könnyed ponyvaregény elolvasása nem kevésbé kiemelkedő teljesítmény, mint ha valaki Proust: Az eltűnt idő nyomában című írásába vágja a fejszéjét. Egy a lényeg, olvassunk, minél többet! Kikapcsol, feltölt és bármilyen könyvet is választunk, biztos, hogy többek leszünk tőle. Ehhez hoztam most 5 magyar klasszikust, amik közül mindenki megtalálhatja a neki rokonszenveset.

Szabó Magda: Az Ajtó

Nem is lehetne mással kezdeni egy ilyen ajánlót , mint Szabó Magdával. Személyes kedvencem az Ajtó, de nála tényleg nem tudunk mellé nyúlni, az Abigél, az Őz, a Katalin utca, a gyermekkönyvekből pedig a Tündér Lala vagy a Sziget-kék mind-mind jó választás lehet, kezdő vagy újra kezdő olvasóknak egyaránt. Az írásmódja könnyen olvasható, témáiban azonban helyet kap a tragédia és a nehéz emberi sorsok, így akkor válasszuk, ha épp be tudjuk fogadni az efféle hangulatot.

 az-ajto-szabo-magda.jpg

Forrás: http://www.magyarbohemia.cz/?product=szabo-magda-az-ajto

Szerb Antal: Pendragon legenda

Valószínűleg a többségnek elsőre az Utas és holdvilág ugrik be Szerb Antalról, joggal, egy nyaraláshoz jobb könyvet nem is választhatnánk. De meg kell említenünk a Pendragon legendát is, ami egy korát jócskán meghaladó, fantasztikusan intelligensen, izgalmasan megírt, szinte science fiction. Igazi letehetetlen klasszikus, megelevenedő legendák a walesi tájakon, rideg kastélyok, kimért angol nemesek, fej nélküli lovasok és J.K. Rowlingot lepipáló varázslények gondoskodnak a biztos szórakozásról.

pendragon.jpeg

Forrás: https://edigital.hu/proza/szerb-antal-pendragon-legenda-akkord-kiado-p443659 

Babits Mihály: A gólyakalifa

Egy 16 éves skizofrén fiú két személyiségét követjük nyomon, az egyik egy rettenetes körülmények között és szeretetmentes környezetben felnövő iparos tanonc, a másik egy mindenki által szeretett, gazdag, jóképű, okos és művelt úrifiú. Nem túl hosszú könyv, hamar lehet vele végezni és a történet különlegessége miatt megéri adni neki egy esélyt, nem fogjátok megbánni!

 a_golyakalifa.jpg

Bárány Tamás: Nagy idők tanúja

Kis csalás a listában, nem az a „klasszikus értelemben vett klasszikus”, de küldetésemnek érzem minél több emberrel megismertetni ezt a könyvet. Az igazi nagybetűs Humor, egy jég hátán is megélő semmittevőről, akinek megvan a magához való esze, így mindig kitalálja, hogyan tudna a semmiből egy kis megélhetésre valót összeszedni. Hol jobban sikerülnek a tervei, hol kevésbé, de a hangosan nevetés mindvégig garantált. Életrevalóságról, korpolitikáról, a legjobb értelemben vett magyar mentalitással. Imádni való!

nagy_idok_tanuja.jpg

 Forrás: https://www.goodreads.com/book/show/1224769.Nagy_id_k_tan_ja

Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Emlékszem, gimnázium alatt csak úgy behabzsoltam, rövid, hamar lehet vele végezni, így sikerélménynek is jó. Világfájdalommal íródott könyv, az egymás mellett való elbeszélés tökéletes példázata.

edes_anna.jpg

+ Rejtő Jenő

És jöjjön a végére egy Jolly Joker író, szerintem senkinek nem kell bemutatni, de mindenképpen itt a helye ebben a listában. Nem konkrét címmel, mert kivétel nélkül az összes egy igazi remekmű és humorbomba. 

És a legjobb a klasszikusokban, hogy könnyű belőlük antikvár példányokat találni, ami külön élménnyé teheti a könyvek kézbevételét, olcsóbbak és környezet barátabbak is.

süti beállítások módosítása