Reaktor

Az MCC Feszt tényleg több volt, mint egy sima fesztivál

img_6531.jpg

Sajnos csak másfél napot tölthettem az első MCC fesztiválon. Meghallgattam a szenvedélyesen monologizáló Tucker Carlsont, az önreklám helyeként itt megjegyezném, hogy meg is írtam, miről beszélt a Fox News sztárja, jókat beszélgettem kollégákkal, barátokkal, ismerősökkel, aztán jött a hajnalig tartó necc parti. Mindehhez nagyban hozzátett, hogy nem máshol, hanem Esztergomban tartották augusztus 5. és 7. között a hiánypótló rendezvényt. (Bocsánat, a szélsőjobboldali konferenciát - ahogy azt az amerikai balliberális újságírók okosan megírták.)

Esztergom egyszerűen csodálatos. Lenyűgözően zöld, és elbűvöl a Dunával, a Kis-Duna hidakkal, a Mária Valéria híddal, az ódon, de nem halott épületeivel, a Bazilikával, a várral. Az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz az utolsó napon, így a fesztiválozók betöltötték és belakták a várost, amely szívesen fogadta őket. (Kivéve persze azt az ismeretlent vagy ismeretleneket, akik rendkívül bátran, a diktatúrával dacolva, az MCC-t és a fesztiválozókat szidó ocsmányságokat firkáltak és rajzoltak pár fesztes hirdetőtáblára. Egészségükre.)

img_6538.jpg

És hogy milyenek is voltak a fesztiválozók? Ahogyan az American Conservative-os Rod Dreher fogalmazott, csupa „normie”-t látott a fesztiválon. Igen, én is csupa totál normális, normálisan viselkedő embert láttam – fiatalokat, párokat, családokat, időseket, magyarokat, külföldieket. Mosolygó, laza, tiszta arcú embereket. Az egyetlen „szélsőségesnek” nevezhető jelenség az amerikai konföderációs zászlóval Tuckerre igyekvő amerikai fickó volt. Rengetegen hordták a regisztrációnál osztogatott MCC pólót, az EDU sétány szorgos látogatói által begyűjtött matricákért cserébe járó napszemüveget, a Mandineres kitűzőt vagy a V4-es szatyrot.

Igen, láthatóan és érezhetően „magunk között” voltunk – hasonlóan gondolkodó, konzervatív fiatalok és nem annyira fiatalok, akik örültek, hogy kaptak végre egy nekik és róluk szóló, de egyben eltérő véleményeket is civilizáltan, polgári módon felvonultató fesztivált.

Tucker Carlson és Rod Dreher mellett más nagy nevek is szerepeltek az utolsó napon. Ott volt például az oktatás jövőjéről szóló pódiumvitán Dennis Prager, az amerikai jobboldal egyik legnagyobb befolyással és tekintéllyel bíró értelmiségije és konzervatív véleményvezére, valamint a milliós követőtáborral bíró online szabadegyetem, a PragerU.

img_6537-1.jpg

Ráadásul azok, akiket érdekel a konzervatív közélet és kultúra, kinézhettek a Kis-Duna mentén kialakított EDU sétányra is, ahol az MCC-s szervezetek sátrai mellett megtalálhatta a Magyar Krónika kiadót és a Rubicon Intézetet, de képviseltette magát például a Mandiner és az Igazságügyi Minisztérium és a Fúzió Hallgatói Közösség is, amely az egyetlen, országos hálózattal rendelkező, konzervatív egyetemi hallgatókat tömörítő szervezet. A Fúziót egyébként megtalálod a Facebookon és az Instán is, érdemes bekövetni őket (minket – disclaimer: én is tagja vagyok a Fúziónak.)

Ha valaki a mainstream, liberális sajtó tudósításait olvasta a fesztiválról, biztosan meglepődik mindazon, amit írtam. Pedig tényleg ennyi történt Esztergomban: okos, érdeklődő és nyitott emberek összegyűltek, hogy véleményeket hallgassanak meg és eszmét cseréljenek, közben jó zenéket hallgassanak, és bulizzanak. Az ellendrukkereknek és fanyalgóknak optimistán csak annyit mondok: jövőre az MCC Feszttel, ugyanott!

süti beállítások módosítása